O Δημήτρης Παρίδης, ο αγαπημένος "Μητσάρας" των ΠΑΟκτσήδων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών χτυπημένος από την επαράτη νόσο. Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και πριν απο λίγες μέρες μέλη της ομάδας του 1976 του ΠΑΟΚ (αυτή που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα) τον είχαν επισκεφτεί στο σπίτι του, τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας (στον Ιερό Ναό της περιοχής θα γίνει η κηδεία του στις 12:00 την Κυριακή), προλαβαίνοντας να κάνουν μία τελευταία, αποχαιρετιστήρια όπως αποδείχθηκε, συνάντηση μαζί τους.
Αυτός ήταν ο Δημήτρης ΠαρίδηςΟ Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Οι γονείς του ήταν ποντιακής καταγωγής -από τη Νικόπολη του Πόντου- και ονομάζονταν Γιώργος και Δέσποινα και τα τρία αδέρφια του: Μιχάλης, Θόδωρος και Μαρία. Ο πατέρας του ήταν οδηγός του ΚΤΕΛ, ζωέμπορος και αγρότης.
Από 12 χρονών ο Παρίδης γράφτηκε στην ομάδα της ΑΕ Καβάλας, με αντάλλαγμα 10 δραχμές για τα εισιτήρια του λεωφορείου. Αν και η πολύτεκνη οικογένειά του τον χρειαζόταν στο μάζεμα των καπνών, οι υπεύθυνοι της ομάδας έπεισαν τον πατέρα του να τον αφήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις υποσχόμενοι ότι θα τον ταΐζουν και θα του δίνουν χαρτζιλίκι! Αυτά το 1959.
Το 1961, σε ηλικία 16 ετών, υπέγραψε δελτίο με εισήγηση του προπονητή Δημήτρη Τσάκαλου. Τη σεζόν αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον της Ασπίδας Ξάνθης, πριν πατήσει τα 15. Τον χαρακτήριζε η ταχύτητα και η κοφτή ντρίμπλα.
Το 1965 η ΑΕ Καβάλας συγχωνεύτηκε με άλλα δύο σωματεία της πόλης και δημιούργησαν τον ΑΟ Καβάλας. Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται βασικός στην ενιαία καβαλιώτικη ομάδα, που έπαιζε στη Β΄ Εθνική. Με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη φτάνει να διεκδικήσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική σε αγώνες μπαράζ με τον Πανελευσινιακό και τη Νίκη Βόλου. Ο Παρίδης αποδίδει καλά και αρχίζουν να ενδαφέρονται γι' αυτόν μεγαλύτερες ομάδες με πρώτο τον Άρη Θεσσαλονίκης.
Αν και ο Άρης ενδιαφέρθηκε πρώτος και είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Παρίδη, τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Παντελάκης, σε ραντεβού με τη διοίκηση της Καβάλας προτείνει 150.000 δραχμές και τρεις παίκτες( Γιώργο Κοντογιώργο, Γρηγόρη Μαχαιρίδη καί Ονούφριο Χαραλαμπίδη) για να πάρει τον παίκτη στον ΠΑΟΚ. Ο Παρίδης παίρνει τις 100.000 και υπογράφει στον ΠΑΟΚ.
Τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φορούσε μέχρι το 1977, αγωνιζόμενος σε 183 ματς πρωταθλήματος (έζησε τη χ;αρά της κατάκτησης του πρώτου τίτλου πρωταθλήματος το 1976 ), στα οποία σημείωσε 49 γκολ. Έπαιξε επίσης σε 31 αγώνες κυπέλλου (19 γκολ) και γεύτηκε τη χαρά δύο κατακτήσεων το 1972 και 1974, καθώς και σε 4 παιχνίδια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, 8 του Κυπελλούχων (3 γκολ) και ένα παιχνίδι στο Πρωταθλητριών (στη νίκη με 2-0 του ΠΑΟΚ στη Λευκωσία επί της Ομόνοιας).
Την περίοδο 1972 ως 1975 καλείται τακτικά στην Εθνική ομάδα. Συνολικά αγωνίστηκε σε έξι ματς.
Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον "Μητσάρα""Ωραίος σε όλα του. Καλαμπουρτζής. Γλεντζές. Καθαρός. Με μία λέξη; Μάγκας! Εντάξει είχε κι ένα κουσούρι: Την αϋπνία. Ο ύπνος τον έπιανε ξημερώματα, βλέπετε. Δεν μπορούσε να τον πιάσει με τίποτε το βράδυ. Ως εκ τούτου αναγκαζόταν για λόγους λειτουργίας του οργανισμού του (καλά, δεν ορκιζόμαστε κιόλας γι' αυτό...) να ξενυχτά.
Που να καταλάβει όμως, ο Γκιούλα Λόραντ αυτήν την οργανική του ανάγκη; Οργανική επειδή συνοδεία οργάνων ξενυκτούσε ο Δημήτρης Παρίδης! Τον σήκωνε, που λέτε, από τα άγρια χαράματα για την προετοιμασία ο Μαγυάρος. Τον «σκότωνε». Όπως ένας πρωί.
Τι πρωί; Χαράματα ήταν. Μεσάνυχτα για το βιολογικό ρολόι του Δημήτρη Παρίδη. Ένα πρωί λοιπόν, στο ιστορικό για τον ΠΑΟΚ ξενοδοχείο «Νεφέλη» στο Πανόραμα ο Γκιούλα Λόραντ μετρά τους παίκτες; Του λείπει ο Δημήτρης Παρίδης. Ήταν 7 η ώρα. Καλοκαίρι. Οι υπόλοιποι έπαιρναν το πρωινό τους γεύμα. Κι ο σημερινός πρωταγωνιστής έπαιρνε τον πρωινό του ύπνο.
Μπαρουτιασμένος ο συγχωρεμένος Ούγγρος προπονητής του ΠΑΟΚ ανεβαίνει στο δωμάτιο. Οι παίκτες περίμεναν στην reception για να ξεκινήσουν το τροχάδην στο δάσος του Πανοράματος. Κάποια στιγμή ανοίγει η πόρτα του ασανσέρ και προβάλλει ο σωματώδης Γκιούλα Λόραντ.
Κι ακολουθεί συρόμενος «καροτσάκι» ο Δημήτρης Παρίδης απορώντας: «Καλά τι έχει πάθεις, ρε μίστερ; Στην Ουγγαρία είναι ακόμη 5 η ώρα.
Αϋπνίες έχεις στη Ελλάδα; Και μας ξυπνάς με τις κότες;»! Ακόμη γελούν οι συμπαίκτες του στη μεγάλη εκείνη ομάδα του ΠΑΟΚ. Την Πρωταθλήτρια Ελλάδας 1976! Αν και το κουσούρι του πρωινού ύπνου ίσως... Λέμε: Ίσως, ήταν η αφορμή να κρεμάσει τα παπούτσια του ο κορυφαίος δεξιός εξτρέμ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Άπιαστος.
Με μυαλό ξυράφι. «Φτεροπόδαρο», τον έλεγε το «κολλητάρι» του, ο Γιώργος Κούδας. Παντού και πάντοτε ταίριαζαν τα χνώτα τους. Έπαιζαν με κλειστά μάτια. «Οι μπαλιές μου τον έβρισκαν με απόλυτη ακρίβεια.Ήξερε πότε να ξεκινήσει. Ηξερα που την μπάλα θα συναντήσει. Ήταν φαινόμενο η ταύτιση των σκέψεων μας»! Ως αιτία της απόσυρσης του με το κεφάλι ψηλά βεβαίως, βεβαίως φέρονται διαφορές του με την διοίκηση. Οικονομικές, φυσικά. Ηταν αδικημένος συγκριτικά με άλλους παίκτες και με την δική του αξία.Δεν παραπονιόταν αλλά... Τελικά τον «έριξε» η διοίκηση τότε. Κι είχε κι ανάγκη επειδή του είχε βάλει η Εφορία το μαχαίρι στο λαιμό. Για αμαρτίες αλλονών. Ο ΠΑΟΚ πάντως, άλλον τέτοιον παικταρά δεν βρήκε.
Τον λάτρευε κι ο Νικηφόρος Τσαρπανάς. Τι εστί Νικηφόρος Τσαρπανάς; Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί Νικηφόρος Τσαρπανάς εστί... ΠΑΟΚ!Έτσι ακριβώς. Η καρδιά και το πνεύμα του ΠΑΟΚ της χρυσής - κι όχι μόνον - εποχής του.
Για να σε λατρέψει εκείνη η εμβληματική μορφή της Τούμπας έπρεπε, να βουτήξει στο βάθος της ψυχής σου. Εκεί βρήκε τον θησαυρό του Δημήτρη Παρίδη...
Οι κάλτσες που είχαν οριζόντιες ρίγες και... κόνταινανΘυμούνται οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ εκείνη την ιστορία τους με τις κάλτσες. Πριν από έναν αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μοίρασε μία καινούργια εμφάνιση ο Νικηφόρος Τσαρπανάς.
Τις έβαλε ο Δημήτρης Παρίδης και κοιτάχθηκε στον καθρέφτη. Όλα κι όλα ήταν κοκέτης! Έβαλε όμως, τις φωνές: «Ρε σεις... Επίτηδες το κάνατε; Είμαι που είμαι 1 και 50. Οι οριζόντιες ρίγες με κονταίνουν κι άλλο. Με κάνουν 1 και ...Μείον»!
"Φτερωτός Ερμής..."Στα 12 του υπογράφει δελτίο στην ΑΕ Καβάλας με μισθό... 10 δραχμές! Τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ για να πηγαίνει και να έρχεται. Πριν τα 15 παίζει σε επίσημα αγώνα. Και τι αγώνα; Στο ντέρμπι με την Ασπίδα ϊάνθης. Η ταχύτητα του, η ευκινησία του και το άλμα του... Το άλμα του; Ναι, το άλμα του, τον καθιστούσαν μικρόν το δέμας μεν αλλά... μαχητή, δε! Προπονούταν μόνος του. Στους ελαιώνες. Οι ελιές ήταν αντίπαλοι.
Έτρεχε κάνοντας σπριντ ανάμεσα τους. Πηδούσε για να φτάσει ψηλές κορφές τους! «Φτερωτό Ερμή», τον βάπτισαν Ολλανδοί δημοσιογράφοι οι οποίοι βρέθηκαν στην Τούμπα για τον αγώνα (1-10 επίδειξη τέχνης του ΠΑΟΚ του Λες Σάνον κόντρα στον Άγιαξ του Στέφαν Κόβατς.
Μετά το ποδόσφαιροΌταν ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ασχολήθηκε με το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρούσε στην Καβάλα. Επίσης, για ένα διάστημα ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι ως τραγουδιστής.
Μάλιστα, την περίοδο που είχε αναλάβει τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ο Θόδωρος Ζαγοράκης είχε γράψει και ύμνο για τον ΠΑΟΚ που γνωρίζει πόλύ μεγάλη επιτυχία και συχνά-πυκνά ακούγεται στο γήπεδο της Τούμπας.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΑΡΑ!