«Σχολή ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ»Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο προπονητής της ομάδας Κ20 του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς. Μίλησε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα του και τόνισε ότι πρώτος στόχος παραμένει να βγουν παίκτες για την πρώτη ομάδα. Όσκαρ… ειλικρίνειας παίρνει για την απάντηση του στο ερώτημα αν μπορεί να αναλάβει σήμερα την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Βλάνταν Ίβιτς:
Για τους στόχους της Κ20: “Ο στόχος στην αρχή ήταν να βγάλουμε παίκτες και να τους προετοιμάσουμε για την πρώτη ομάδα. Από εκεί και πέρα μετά το πρώτο γύρο καταλάβαμε ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο μαζί. Προσπαθήσαμε, παλέψαμε και τα καταφέραμε. Συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά που είναι μεγάλοι παίκτες και προσωπικότητες. Σε ηλικίες 16-18 έχουν καταφέρει μεγάλα πράγματα. Είμαστε η πιο μικρή ομάδα στην διοργάνωση. Έχουμε παιδιά του 1997 που έπαιζαν βασικοί ενώ θα μπορούσαν να παίζουν στην Κ17. Δεν έχουμε παιδιά που είναι του 1994 όπως έχουν όλες οι ομάδες. Με την αποφασιστικότητα και την σωστή δουλειά αύριο – μεθαύριο μπορούν να βγούν μεγάλοι ποδοσφαιριστές”.
Για το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια: “Είχαμε πει από την αρχή ότι θα μιλάμε και θα λέμε μόνο αλήθειες μεταξύ μας. Σίγουρα υπήρξαν κάποιες στιγμές που δεν ήταν τόσο καλές όμως δόξα τω Θεώ ήταν λίγες. Κάποια παιδιά έχουν συμπαίκτες στην μεγάλη ομάδα κοντά στην ηλικία μου. Όμως υπάρχει σεβασμός από τα παιδιά προς εμένα και από εμένα προς τα παιδιά. Έχω περάσει αυτά που περνάνε τώρα και για αυτό προσπαθώ να τους εξηγήσω τι να κάνουν για να πετύχουν στην προσπάθεια τους”.
Για τον ανταγωνισμό που υπήρχε στο πρωτάθλημα της Κ20: “Σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία ειδικότερα όταν ξέραμε πως είμαστε μικρότεροι ηλικιακά. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ξάνθη και ΟΦΗ έχουν πολύ καλές ακαδημίες. Αυτό δίνει αξία στην επιτυχία μας. Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με μια από τις πιο καλές ακαδημίες. Ήταν η μεγαλύτερη ομάδα με οκτώ – εννιά παίκτες που ήταν του 1994. Ο Χουχούμης, που έπαιξε χτες με τους μεγάλους, είχε παίξει και με εμάς. Σε εκείνη την θέση αντίπαλός του ήταν ο 16χρονος Τοπαλίδης. Ο Τοπαλίδης απέναντί του ήταν ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Αυτά τα παιδιά όταν παίζουν με τους μεγάλους παίρνουν εμπειρία και μεγαλώνουν. Έχουν ποιότητα και πρέπει να ανέβουν στους μεγάλους γιατί θα πάρουν πράγματα από τις προπονήσεις. Υπάρχουν τρία – τέσσερα παιδιά που πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Βέβαια, η πρώτη ομάδα έχει 26-27 παίκτες και πρώτη φορά έχει τόσο οικονομική άνεση. Εγώ όταν είχα έρθει δεν ήταν έτσι. Όταν ο πρόεδρος μπορεί να κάνει μεγάλα συμβόλαια είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά όμως καταφέραμε και ανεβάσαμε πολλά παιδιά. Για έναν παίκτη να ανέβει στην πρώτη ομάδα είναι όταν η ομάδα δεν έχει τόσο οικονομική άνεση”.
Για το “χτίσιμο” ομάδας που κάνει ο ΠΑΟΚ από πολύ μικρές ηλικίες: “Υπάρχει το σκεπτικό να δημιουργήσει ο ΠΑΟΚ τη δική του Σχολή ποδοσφαίρου. Αυτό που καταφέραμε είναι ένα έργο που άρχισε πριν αρκετά χρόνια. Μεγάλη σημασία έχουν και οι προπονητές από την Κ17 και ο κ. Πουρλιοτόπουλος που οργανώνει όλες τις ακαδημίες. Γίνεται ένα καλό έργο στον ΠΑΟΚ και αυτή η δουλειά είναι τέτοια που πρέπει να ψάχνεις κάτι καινούριο. Το ποδόσφαιρο γίνεται πιο γρήγορο και πιο δημιουργικό. Πρέπει να δίνεις στα παιδιά συνέχεια κάτι καινούριο”.
Για το αν σκέφτεται να πάει σε ομάδα ως πρώτος προπονητής: “Είναι η πρώτη μου χρονιά σαν προπονητής. Έχω να μάθω, έχω χρόνο μπροστά μου και θέλω μπαίνω σιγά – σιγά σε αυτό το κομμάτι. Θα φανεί στο μέλλον”.
Για το αν μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο μερικά χρόνια ακόμη: “Έχω σταματήσει πριν δύο χρόνια. Ήθελα να παίξω άλλον έναν χρόνο, δεν συμφώνησα με τον ΠΑΟΚ και δεν ήθελα να πάω σε άλλες ομάδες. Όταν σταματήσεις βαραίνει το κορμί και είναι δύσκολο να συνεχίσεις σε τέτοιες ηλικίες. Ο Λίνο είναι δυνατός, έχει την ταχύτητα και είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει. Όταν μπαίνει μέσα δημιουργεί τα περισσότερα πράγματα. Ο Βούκιτς και αυτός κάνει την διαφορά όταν μπαίνει. Δεν παίζει μόνο η ηλικία μπάλα. Μπορεί κάποιος να είναι 25 και να μην κάνει την διαφορά. Έχουμε όμως τον Βούκιτς και τον Λίνο που την κάνουν”.
Για το φαβορί των πλέι οφ: “Είναι όλα ανοιχτά ιδιαίτερα μετά την ισοπαλία στην Λεωφόρο. Όλες οι ομάδες έχουν ελπίδες και ελπίζω να βγούμε πρώτοι στα πλέι οφ και να βγούμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ”.
Για το αν θα βρίσκεται στην Κ20 και την επόμενη χρονιά: “Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι πλάνο έχουν οι άνθρωποι από την ομάδα μόλις τελειώσουμε. Αυτή η δουλειά είναι κάτι που θέλεις να κάνεις πάντα κάτι παραπάνω”.
Για το αν θα δεχόταν πρόταση να αναλάβει την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ: “Δεν βιάζομαι, ξέρω τις δυνατότητές μου και πιστεύω πως δεν είμαι ακόμα έτοιμος να αναλάβω την ομάδα”!