Σαν σήμερα πριν από πενήντα πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας. Η έδρα του ΠΑΟΚ, η οποία έμελλε να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πορεία της ομάδας με τη διεξαγωγή σ' αυτήν ιστορικών βραδιών.
Με έναρξη λειτουργίας το 1959, η πλέον πολυπληθής συγκέντρωση σ' αυτήν έχει καταγραφεί στις 19 Δεκεμβρίου του 1976 όταν σε αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ κόπηκαν
45.252 εισιτήρια. Αριθμός που έχει περάσει στην ιστορία και δεν πρόκειται ν' αλλάξει καθώς μετά την τοποθέτηση καθισμάτων η χωρητικότητα έχει περιοριστεί στις 28.703 θέσεις.
Το γήπεδο είναι ιδιοκτησία του Α.Σ. ΠΑΟΚ και γι' αυτό ο ρόλος του είναι καίριος στα σχέδια και στις συζητήσεις που χρόνια τώρα έχουν ξεκινήσει αλλά ελέω της παρουσίας ενός ισχυρού οικονομικού μεγαλομετόχου, όπως τέτοιος λογίζεται ο Ιβάν Σαββίδης, έχουν ενταθεί εσχάτως για τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου, ως βασική, δεύτερη προτεραιότητα μετά την τακτοποίηση του θέματος των οφειλών προς το Δημόσιο.
Χαρακτηριστικό με πολλές κι αξιόλογες πληροφορίες είναι το σχετικό αφιέρωμα που πάγια φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το «σπίτι» της ομάδας:
«Ηλεκτρίζει την περιοχή με έναν περίεργο τρόπο. Δεν είναι απλά ένα κτίριο, απλά ένα γήπεδο. Οι πιστοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ χαρακτηρίζουν το γήπεδο της Τούμπας
ΝΑΟ. Κάθε φίλαθλος, κάθε ομάδας, δίνει τέτοιον χαρακτηρισμό στο γήπεδο της ομάδας του, όμως η Τούμπα ίσως να είναι το μοναδικό γήπεδο που όχι μόνο έχει τόσο άμεση σχέση με τον σύλλογο, αλλά ίσως πολλές φορές όταν αναφερόμαστε σε αυτό, να παίρνει μεγαλύτερη αξία και από την ίδια την ομάδα! Τούμπα! Αυτή η λέξη είναι η πρώτη που λέει κάποιος όταν ακούει τη λέξη ΠΑΟΚ. Αυτό του έρχεται πρώτα στο μυαλό. Λογικό.
Για να δημιουργηθεί ο μύθος της Τούμπας χρειάστηκαν να πληρωθούν
20 εξαμηνιαίες δόσεις! Το αντίτιμο του τιμήματος των 1.500.000 δραχμών, που ορίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πληρώθηκε σε δόσεις (75.000) μέχρι το 1969.
Στα τέλη της δεκαετίας του '50 οι ανάγκες του «Δικεφάλου» πολλαπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των φιλάθλων που παρακολουθούσε την ομάδα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Το γήπεδο του Σιντριβανίου ήταν πολύ μικρό. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αρκεστεί σ' αυτό. Έτσι, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια απόκτησης και κατασκευής νέου γηπέδου.
Το 1957 η διοίκηση συνέστησε ειδική τεχνική επιτροπή ανέγερσης νέου σταδίου. Στόχος να βρεθούν ο χώρος και κυρίως τα χρήματα. Ο χώρος βρέθηκε στην περιοχή της Τούμπας σε μια έκταση που ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου του ΠΑΟΚ, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε, «δυνάμει του υπ. αριθμόν 41485/115-1957 παραχωρητηρίου», τα 30 στρέμματα όπου κτίστηκε και βρίσκεται ακόμη και τώρα το γήπεδο.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 επιτροπή αξιωματικών του Γ' Σώματος Στρατού παρέδωσαν το γήπεδο στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ κ.κ. Γεωργιάδη και Σιδηρόπουλο. Από το επόμενο πρωί άρχισε η τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής προσπάθεια ανέγερσης του νέου σταδίου, σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι εργασίες ανεγέρσεως περατώθηκαν τον Αύγουστο του 1959. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 6.000.000 δραχμές, εκ των οποίων μόλις το 1.100.000 προσέφερε η Γ.Γ.Α.
Τα εγκαίνια της Τούμπας έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ προσκάλεσε την ΑΕΚ για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή. Η ΕΠΟ αναγνώρισε το γήπεδο, δια του από 23/10/1959 πρακτικού της. Η αρχική χωρητικότητα της Τούμπας ήταν 20.000 θέσεις.
Η Τούμπα βέβαια από εκείνη την ιστορική ημέρα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της άλλαξε μορφή. Το 1966 το γήπεδο κοσμείται με μεγαλοπρεπή προπύλαια, η χωρητικότητα αυξάνεται και μεγαλώνουν τα αποδυτήρια. Το 1969 η Τούμπα αυξάνει εκ νέου τη χωρητικότητά της. Κατασκευάζεται γυμναστήριο κάτω από τη θύρα 3, μέσα στον αγωνιστικό χώρο γίνονται κουλουάρ για στίβο και μπροστά στη θύρα 4 ανοικτό γήπεδο μπάσκετ για την καλαθοσφαιρική ομάδα. Η σημαντικότερη δαπάνη δίνεται για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου. Αυτό εγκαινιάζεται στις 20 Μαϊου του 1970.
Στις αρχές της δεκαετίες του '70 η χωρητικότητα χάρη στον Βασίλη Σεργιαννίδη αυξάνεται σε 45.000 θέσεις με την Τούμπα να γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των Βαλκανίων και στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ευρώπης στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 κόβονται 45.200 εισιτήρια!
Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 άρχισε να μειώνεται σταδιακά η χωρητικότητα με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και με τη δημιουργία υποχρεωτικών νεκρών ζωνών. Υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις, λόγω της χρησιμοποίησης του γηπέδου ως προπονητηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με αφορμή αυτό το γεγονός, έγιναν τα εξής έργα:
Νέο μεταλλικό στέγαστρο, ένα νέο 4όροφο κτίριο πίσω από τις Θύρες 1,2 και 3. Σε αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες και σύγχρονες ανέσεις, όπως σουίτες και σαλόνι VIP, δημοσιογραφικά booths με 120 θέσεις, χώροι εργασίας δημοσιογράφων, αίθουσα Τύπου, γραφεία κλπ.
Συνολικά υπάρχουν 14 σουίτες χωρητικότητας πέντε (5) ατόμων και επιφάνειας δώδεκα (12) τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες βρίσκονται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του νέου κτιρίου. Οι ιδιοκτήτες τους εισέρχονται από διαφορετική (VIP) είσοδο, απ' όπου έχουν πρόσβαση και στο υπερπολυτελές VIP lounge του γηπέδου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο bar και θέα μέσα στο γήπεδο αλλά και σε ολόκληρη την πόλη».