"Διαχειριστήκαμε λάθος κάποιες καταστάσεις γενικότερα ως ομάδα"Ο Κώστας Κακαρούδης μίλησε στο Contra.gr για την φετινή (2015-16) κακή σεζόν των "ασπρόμαυρων", εξήγησε τι έφταιξε και έκανε συγκρίσεις με την περασμένη (2014-15) αγωνιστική περίοδο.
Αναλυτικά όσα μας είπε:Για το ότι η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ στις 17/6 και η φετινή στις 27/4 (σ.σ. ουσιαστικά δύο μήνες πριν) και για το τι "γεύση" του άφησε η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος: "Οταν τελειώνει η σεζόν δύο μήνες νωρίτερα, η απόκλιση είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι (2014-15). Αν και για μένα είχε τελειώσει από τον Φλεβάρη (σ.σ. λόγω τραυματισμού) αλλά παρ' όλα αυτά ήμουν κάθε μέρα με την ομάδα και ζούσα τα παιδιά από κοντά. Η γεύση (σ.σ. για την τρέχουσα σεζόν) νομίζω πως σίγουρα είναι πικρή έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση.
Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι (σ.σ. 78-83) μέσα στην ΑΕΚ και καταφέραμε να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας, μετά χάσαμε μια ευκαιρία εδώ (σ.σ. εννοεί με την ήττα στο "Παλατάκι" στα πλέι οφ με 59-68) και στο τρίτο παιχνίδι (σ.σ. 61-54) παλέψαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αν έμπαινε το σουτ του Δέδα (σ.σ. στο 56-51 απέναντι στην "Ενωση" στο τρίτο ματς που έγινε στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να μειώσει αλλά ο Δέδας στα 40'' πριν την λήξη αστόχησε σε τρίποντο), θα είχαμε άλλο παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό. Γενικά σαν χρονιά το χαρακτηριστικό ήταν τα σκαμπανεβάσματα. Υπήρχαν πολύ μεγάλες νίκες, πολύ μεγάλες εμφανίσεις και ήττες στο τέλος αλλά και αρκετές κακές ήττες. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας".
Για το τι έφτιαξε γι' αυτά τα σκαμπανεβάσματα: "Δεν νομίζω πως μπορούμε να πούμε πως φταίει ένα πράγμα. Νομίζω πως ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων και καταστάσεων. Ισως διαχειριστήκαμε κάποιες καταστάσεις λανθασμένα σαν ομάδα. Είναι μερικές φορές θέμα τύχης όταν χάνεις 4-5 σημαντικά παιχνίδια στο σουτ, πιστεύω πως ήταν και θέμα τύχης αλλά και μέρας".
Για το ότι ο ΠΑΟΚ την περασμένη σεζόν σε πολλά ματς έβαζε τα μεγάλα σουτ, αλλά αυτό δεν γινόταν φέτος (2015-16): "Ναι, είναι αλήθεια αυτό... Γενικά όλες οι ομάδες όταν έχουν κάνει μια πετυχημένη πορεία, είναι πολλά παιχνίδια που κερδίζουν στον πόντο. Είδαμε και στο final four πως η Φενέρ παρ' ολίγο να χάσει και ανέλπιστα κέρδισε και αν πάρει την Ευρωλίγκα κανείς δεν θα θυμάται πως κέρδισε στον πόντο την Λαμποράλ όντας χειρότερη. Πάντως είναι αλήθεια και γεγονός πως πέρυσι τα βάζαμε (σ.σ. τα μεγάλα σουτ), φέτος δεν τα βάζαμε και γι' αυτό η περσινή χρονιά ήταν πιο επιτυχημένη".
Για το γιατί σε σχέση με την περασμένη σεζόν (2014-15) ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε φέτος (2015-16) πολύ χειρότερος: "Αν μπορώ να ονομάσω κάποια πράγματα, είναι πως ίσως διαχειριστήκαμε λάθος κάποιες καταστάσεις γενικότερα ως ομάδα και δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας σε κρίσιμες στιγμές αγώνων. Σίγουρα είχαμε και κάποιους τραυματισμούς που μας στοίχισαν αλλά όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς και δεν νομίζω πως το ρόστερ μας δεν ήταν βαθύ. Είχαμε 12 πολύ καλούς παίκτες".
Για το αν αποτέλεσε μειονέκτημα για τον φετινό ΠΑΟΚ το ότι σε αντίθεση με προηγούμενες σεζόν άργησε πολύ να συμπληρωθεί το ρόστερ: "Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως αυτό μας στοίχισε. Σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ που βασίζεται πολύ στην ομογένεια και στην χημεία αλλά και στις πολλές ώρες δουλειάς μέσα στο γήπεδο, το να λείπουν παίκτες από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και να προστίθενται αργότερα, είναι συνθήκες νομίζω που δεν είναι συνηθισμένες για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Εκ του αποτελέσματος, αυτό (σ.σ. το ότι άργησε να συμπληρωθεί το ρόστερ) φάνηκε πως μας στοίχισε πολύ. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δύο νευραλγικές θέσεις όπως αυτή του πλέι μέικερ και το βασικού πενταριού οι οποίοι ήρθαν στην πορεία. Ισως αν ήμασταν από τον Αύγουστο όλοι μαζί και δουλεύαμε πάνω σε αυτά που θέλει ο προπονητής μας, να τα καταφέρναμε κάπως καλύτερα".
Για τα αγωνιστικά στοιχεία που έλειπαν στη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ σε σχέση με την περσινή (2014-15): "Νομίζω είχαμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ το οποίο δεν είναι θέμα ψηλών. Είναι θέμα ομαδικό. Δηλαδή μπορεί οι ψηλοί να κάνουν τα μπλοκ άουτ και να πάρουν τα ριμπάουντ οι κοντοί. Βάσει στατιστικής είχαμε... θέμα στα ριμπάουντ και μετά νομίζω έρχονται και όλα τα άλλα μαζί το ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε πολλούς τομείς, με πρώτο από όλους την άμυνα που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας. Υπήρχαν ματς που ήμασταν πολύ καλοί και συνεπείς, αλλά υπήρχαν ματς που δεν τα καταφέραμε πολύ καλά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε διακυμάνσεις στην απόδοσή μας".
Για τον αποκλεισμό από τον Φάρο που "πόνεσε" πολύ αφού ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να "πάει" στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 17 χρόνια και για το τι έφταιξε και "ήρθε" αυτό το -άσχημο- αποτέλεσμα (σ.σ. ήττα με 69-65): "Δεν νομίζω πως ήταν θέμα υποτίμησης του αντιπάλου. Βρεθήκαμε σε μια πολύ κακή μέρα. Πέσαμε στην παγίδα του Φάρου, παίξαμε το παιχνίδι τους, μας έκλεισαν την ρακέτα πολύ και δεν εκμεταλλευτήκαμε τα μακρινά σουτ γιατί ήμασταν σε κακή μέρα ως ομάδα. Σιγά-σιγά πήραν ψυχολογία και μας κέρδισαν. Νομίζω ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλά συμβαίνουν αυτά στον αθλητισμό, γι' αυτό και γίνονται οι αγώνες.
Ηταν ένα αποτέλεσμα το οποίο μας πλήγωσε πάρα πολύ και είναι ένα παιχνίδι που δεν θα το ξεπεράσουμε ποτέ όλοι όσοι το βιώσαμε. Γιατί πάντα θα λέμε πως είχαμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε με τον ΠΑΟΚ σε έναν τελικό μετά από τόσα πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα σίγουρα μας επηρέασε αρνητικά (σ.σ. εκείνη η ήττα) αλλά στον αθλητισμό πρέπει να μαθαίνεις να ξεπερνάς τις ήττες, όσο οδυνηρές κι αν είναι αυτές. Δεν μπορώ να πω πως φταίει εκείνο το ματς για κάποια αποτελέσματα αργότερα. Ενα ματς μπορεί να σε επηρεάσει μια εβδομάδα με 10 μέρες. Μέχρι εκεί... Μετά το αφήνεις πίσω και προχωράς, όπως και το κάναμε αυτό. Κερδίσαμε την Βαλένθια, παρ' ολίγο να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό μέσα στην Αθήνα... Αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα θυμόμαστε (σ.σ. εκείνο το ματς με τον Φάρο) και θα μας πονάει για μια ζωή. Δεν θα μας πονάει σαν ήττα, αλλά κυρίως σαν μια χαμένη ευκαιρία να παίξουμε σε έναν τελικό".
Για το όταν ο ΠΑΟΚ δεν τα πήγαινε καλά όταν είχε τον ρόλο του φαβορί (π.χ. σε αγώνες όπως ο Φάρος, το Λαύριο, ακόμη κι αυτός απέναντι στην ΑΕΚ στο δεύτερο ματς της σειράς των πλέι οφ) ενώ φαινόταν να είναι πιο ήρεμος -και πιο σοβαρός- αγωνιστικά όταν είχε τον τίτλο του αουτσάιντερ (π.χ. στις νίκες με Βαλένθια και Μπεσίκτας): "Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση... Η ομάδα αποτελούνταν από έμπειρα παιδιά με πολλές παραστάσεις, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε υψηλότερο επίπεδο παίζοντας στην Ευρωλίγκα αλλά και σε ξένα πρωταθλήματα. Το αποτέλεσμα δείχνει αυτό που λες (σ.σ. ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος όταν είχε τον τίτλο του αουτσάιντερ), αλλά νομίζω πως ήταν θέμα συγκυριών και πάλι. Δεν έφταιγε κάτι συγκεκριμένο, δεν νομίζω πως υπήρξε έξτρα άγχος στην ομάδα".
Για τους Βασιλειάδη και Σχορτσανίτη που ήταν παίκτες που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τον φετινό ΠΑΟΚ και για το πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν για τον "Δικέφαλο" οι συχνοί τραυματισμοί που είχαν οι δυο τους: "Η αξία αυτών των παιδιών είναι αναμφισβήτητη και είναι λογικό όταν έχεις τέτοιους παίκτες στην ομάδα σου να στηρίζεις πολλά σε αυτούς τους δύο όσον αφορά στο πλάνο του παιχνιδιού σου, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Οπότε έλειπε κάποιος από αυτούς τους δύο, αμέσως έπρεπε να κάνεις πάρα πολλές προσαρμογές τις οποίες δεν θα τις έκανες αν αυτά τα δύο παιδιά έπαιζαν. Οπότε η απουσία τους ήταν σημαντική και έπρεπε να καλυφτεί σε μικρό χρονικό διάστημα με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. Κάτι το οποίο δεν ήταν και τόσο εύκολο".
Για την κούραση με την οποία "φορτώθηκαν" οι υπόλοιποι παίκτες του ΠΑΟΚ λόγω του μικρότερου ροτέισον, όταν μετά το ματς με τον Άρη για αρκετό καιρό απουσίασαν οι Βασιλειάδης και Σχορτσανίτης (έπαιξε με την Βαλένθια έπειτα από τον αγώνα με τους "κίτρινους", αλλά μετά ήταν τραυματίας): "Η κούραση πάντα παίζει ρόλο όταν έχεις δύο παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Σίγουρα όταν βγαίνουν κάποια παιδιά από το ροτέισον κάποιας ομάδας, επιβαρύνονται κάποια άλλα περισσότερο. Φάνηκε γενικότερα η κούραση σαν σύνολο σε όλη την ομάδα και ίσως ήταν κι αυτό ένα στοιχείο που μας οδήγησε σε κάποια αρνητικά αποτελέσματα".
Για το ότι ο ίδιος έκανε μεγάλο αγώνα να ξεπεράσει τον -σοβαρό- τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε πέρυσι (στα τέλη του Γενάρη του 2015 υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο ματς με την Χίμκι και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν) και για την επιστροφή του φέτος στην αγωνιστική δράση (σ.σ. στα φιλικά μάλιστα ο Κακαρούδης ήταν εξαιρετικός, υπήρχαν ματς στα οποία απέδωσε ικανοποιητικά όπως αυτά με τον Ολυμπιακό, την Βαλένθια και τα Τρίκαλα, αλλά γενικώς υπήρχαν και αγώνες που δεν πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής για να μπορέσει να βοηθήσει):
"Σίγουρα ο τραυματισμός μου πέρυσι ήταν ό,τι χειρότερο μου έχει συμβεί. Ελπίζω να είναι και ο τελευταίος... Οντως χρειάστηκε πολλή υπομονή, επιμονή και προσπάθεια (σ.σ. για να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό του). Δόξα το Θεό, τώρα είμαι πολύ καλά. Ημουν πολύ καλά σχετικά νωρίς αναφορικά με τον τραυματισμό μου. Από εκεί και πέρα, είμαι παίκτης της ομάδας (σ.σ. μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να ενημερωθεί από τον ΠΑΟΚ αν υπάρξει θέμα "διαζυγίου" και αν ενεργοποιηθεί η οψιόν αποδέσμευσής του. Σε διαφορετική περίπτωση ο Κακαρούδης θα συνεχίσει κανονικά και την νέα σεζόν αφού έχει συμβόλαιο ενώ από Δευτέρα θα πάρει μέρος στις προπονήσεις συντήρησης που γίνονται στο "Παλατάκι" για τους παίκτες του ΠΑΟΚ) και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ σε όποιες οδηγίες μου πει ο προπονητής μου".