– Πόσο δυσκόλεψε ο αποκλεισμός την πρόοδο της ομάδας και κατά πόσο δημιούργησε ή δημιουργεί πρόβλημα στο μεταγραφικό κομμάτι, υπό την έννοια να έχει αλλάξει η διάθεση του μεγαλομετόχου για ενίσχυση του ρόστερ;
«Δεν αισθάνομαι κανένα πρόβλημα ή πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τη διάθεση του μεγαλομετόχου. Σχετικά με την πρόοδο και την εξέλιξη της ομάδας, σίγουρα την επηρέασε ο αποκλεισμός. Ήταν μία πολύ σκληρή περίοδος, ειδικά για τους καινούργιους ποδοσφαιριστές. Όχι, για τους νεαρούς παίκτες, για όλους τους καινούργιους, που ήρθαν από διαφορετικές κουλτούρες και από διαφορετικά πρωταθλήματα. Δεν είναι μυστικό πως πριν από τον εντός έδρας αγώνα με τη Λέφσκι, ήρθαν οπαδοί στο γεύμα της ομάδας για να εμψυχώσουν. Πολλοί παίκτες δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Και για μένα ήταν πρωτόγνωρο, αλλά μαθαίνω και προσαρμόζομαι γρήγορα. Δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στη ζωή τους! Ακόμα και για μένα, παρότι ήμουν σε ένα κλαμπ όπως στην Μπενφίκα, με πολύ μεγάλη πίεση, δεν το είχα συναντήσει ποτέ μέχρι τότε. Επίσης, μετά τον αποκλεισμό, υπήρξε πολύ μεγάλη αρνητικότητα γύρω από την ομάδα και αυτό ήταν ένα ακόμα πρόβλημα, για μία καινούργια ομάδα που έψαχνε την ταυτότητά της. Να πω όμως και το εξής, για να μη θεωρήσει κάποιος πως κάνω κριτική στον κόσμο ή τον θεωρώ υπεύθυνο για την κακή εικόνα της ομάδας. Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος ενθαρρύνει την ομάδα, ακόμα και όταν δεν παίζει καλά, ακόμα και όταν το αποτέλεσμα είναι 0-0, ειδικά τα παιδιά στη Θύρα 4, είναι επίσης κάτι που δεν έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Το λέω και στους ποδοσφαιριστές, πρέπει να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση που σας προσφέρουν οι οπαδοί μας. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο κόσμος δε σταμάτησε να ενθαρρύνει την ομάδα ούτε και μετά το 1-1 και προσωπικά πιστεύω πως το δεύτερο γκολ το πέτυχαν οι φίλαθλοι μας!».
– Στην πρώτη σας συνέντευξη Τύπου, είχατε πει πως θέλετε να κάνετε τον ΠΑΟΚ ένα εργοστάσιο παραγωγής παικτών. Είναι προτεραιότητά σας οι πωλήσεις και πως διαχειρίζεστε όλα όσα ακούγονται;
«Ομάδες από περιφερειακά Πρωταθλήματα όπως είναι της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, που δεν έχουν πολλά έσοδα όπως για παράδειγμα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, πρέπει να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο. Ποιο είναι αυτό στο ποδόσφαιρο; Να πουλάς παίκτες. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πως όταν μια ομάδα ανεβαίνει στην Πρέμιερ της Αγγλιας, αυτομάτως έχει 100.000.000 λίρες έσοδα. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο εδώ. Ούτε στην Πορτογαλία, και επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο. Αυτό το μοντέλο είναι να πουλάς παίκτες ή ακόμη και έναν παίκτη που τα έσοδα από την πώληση του μπορεί να είναι το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς. Αυτό δε σημαίνει πως γίνεσαι ένα εργοστάσιο πώλησης ποδοσφαιριστών και πρέπει να ξεχάσεις τους τίτλους και τους στόχους που έχεις ως ομάδα. Η εμπειρία μου λέει πως μπορείς να συνδυάσεις και τα δυο: πώληση και εξέλιξη της ομάδας. Δεν είναι προτεραιότητα μου να πουλήσω παίκτες, το αν είναι προτεραιότητα του σωματείου δεν είμαι υπεύθυνος εγώ για να το απαντήσω. Αυτό που ξέρω και είναι η γνώμη μου είναι πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να φτιάξει το brand name του. Στον ένα χρόνο που είμαι εδώ έχω αντιληφθεί πως έχουμε τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα. Πλέον πρέπει να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό brand name του ΠΑΟΚ. Και το λέω αυτό γιατί συμμετείχα στη δημιουργία του ανάλογου στην Μπενφίκα. Πλέον μπορεί να κλωτσά εκεί την μπάλα ένας παίκτης και να κοστολογείται 65 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να φτιάξει το brand name του. Αυτό δε σημαίνει πως η Μπενφίκα άφησε πίσω τον πρωταθλητισμό όσο επένδυε σε αυτό, πήρε τίτλους, έφτασε σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είναι σημαντικό για τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα να κινηθεί με ένα τέτοιο μοντέλο. Αυτό ήταν το μυστικό της Πορτογαλίας. Η οικονομία της Πορτογαλίας είναι όμοια με της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν διαφορές, δεν έχουν λεφτά και εκεί. Αλλά οι ομάδες δημιούργησαν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και όλες πουλάνε παίκτες και έχουν χρήματα από την πώληση παικτών».
– Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΠΑΟΚ να πουλά τον Κουλιεράκη με πέντε εκατομμύρια ευρώ; Ποια είναι το στρατηγικό πλάνο του ΠΑΟΚ για τους νεαρούς;
«Με πέντε εκατομμύρια μπορεί κάποιος να αγοράσει το ένα του πόδι. Τίποτα παραπάνω. Το είπα στην Πορτογαλία χωρίς να υπάρχει ανάγκη, αλλά το πιστεύω. Για εμένα ο Κουλιεράκης είναι καλύτερος από τον Σίλβα της Μπενφίκα, αν ο Σίλβα κοστίζει 65 εκ. ευρώ, ο Κουλιεράκης κοστίζει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια. Αν έρθει μια μεγάλη πρόταση είναι δύσκολο να διαχειριστείς μεταξύ άλλων και το μυαλό του παίκτη. Όλοι σας καταλαβαίνετε πως όταν εμφανίζεται ένας νεαρός ταλαντούχος παίκτης, που αγωνίζεται κιόλας, ανάβουν… λαμπάκια σε όλους του σκάουτερς. Όλοι αυτοί οι παίκτες λόγω των τουρνουά και των εθνικών ομάδων βρίσκονταν στα ραντάρ των ομάδων. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορείς να πουλήσεις έναν παίκτη 28-29 χρονών. Πουλάς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Άλλωστε στην ηλικία 24-25 είναι το καλύτερο τους σημείο. Ωστόσο, οι ομάδες θέλουν να αγοράζουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης τους. Πρέπει να σεβαστούμε και να καταλάβουν πως αν αυτοί οι παίκτες συνεχίσουν να είναι σημαντικά κομμάτια της ομάδας, θα έρθουν προτάσεις για αυτούς. Όταν ήμουν στην Μπενφίκα, με πλησίαζαν και με ρωτούσαν πόσο κάνει αυτός ο παίκτης, που δεν αγωνίζεται… Τότε ρώτησα τον πρόεδρο και μου είπε πως η τιμή του ήταν στα 15 εκατομμύρια. Εγώ πραγματικά ντράπηκα να μεταφέρω αυτήν την τιμή για έναν παίκτη, που είχε μόλις 5 λεπτά αγωνιστικής συμμετοχής. Τότε ο πρόεδρος με έπιασε και μου είπε: «Ζοσέ όταν μπεις στην Louis Vuitton, και πας να αγοράσεις ένα μικρό πορτοφόλι, θα πληρώσεις 500 ευρώ. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα brand εδώ, να πουλάμε ακριβά Τα ταλέντα που έχουμε δεν πρέπει να πωλούνται για το τίποτα». Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας brand στον ΠΑΟΚ. Συχνά λέω στον Κωνσταντέλια πως αποκλείεται να γεννήθηκες στην Ελλάδα, πιθανότατα στη Βραζιλία. Είναι τεράστιο ταλέντο και ένα τέτοιο ταλέντο πρέπει να κοστίζει ακριβά σε όποιον θέλει να το αγοράσει. Στο εξωτερικό πιστεύουν πως με 5 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να αγοράσουν ένα ταλέντο από την Ελλάδα, γιατί δε δίνει σημασία στους νεαρούς παίκτες. Αν θέλουν τον Κουλιεράκη ή οποιονδήποτε άλλον θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά».
– Για την περίπτωση του Τιάγκο Ντάντας… έχουν γίνει σκέψεις-συζητήσεις για την παραμονή του; Υπάρχει πλάνο για να αποκτηθεί το καλοκαίρι, γιατί υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της συμμετοχής του στο EURO U21 στο τέλος της σεζόν.
«Ναι, μπορώ να σας πω ότι έχουμε καλές πιθανότητες για να κρατήσουμε τον Τιάγκο στην ομάδα και μετά το τέλος της σεζόν. Υπάρχουν λόγοι που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος για αυτό. Πρώτα από όλα επειδή ο ίδιος ο παίκτης είναι χαρούμενος και απολαμβάνει την παρουσία του στον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η τιμή του σίγουρα δεν είναι καλή για εμάς, αλλά αν σκεφτούμε ότι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια και ότι δεν πήγε… κατά λάθος στην Μπάγερν Μονάχου, έχει τη σημασία της και η τιμή που υπάρχει για τον παίκτη. Βλέπω να λένε κάποιοι για τον Τιάγκο Ντάντας πήγε στην Μπάγερν και δεν έπαιξε, αλλά εκεί ακόμα και απλά να κάτσεις στον πάγκο είναι δύσκολο. Επειδή ο πρόεδρος που πουλούσε τους παίκτες στην Μπενφίκα σαν να ήταν στην… Louis Vuitton έχει φύγει και πλέον έχει αναλάβει ο Ρουί Κόστα, υπάρχουν πιθανότητες. Εκτιμώ ότι έχουμε ευκαιρία να τον αποκτήσουμε το καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε την καλή σχέση που έχω με τον νυν πρόεδρο της Μπενφίκα. Μπορεί να γίνει μια έκπτωση στην τιμή που έχουμε ορίσει στη συμφωνία μας, να βρούμε μια λύση γενικότερα και να τον κρατήσουμε μόνιμα στον ΠΑΟΚ. Με τον νυν πρόεδρο της Μπενφίκα, τον Ρουί Κόστα έχω μια εξαιρετική σχέση και θα συζητήσουμε για τον Τιάγκο, με καλές προϋποθέσεις για εμάς. Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης αυτής είναι ότι θα συμμετάσχει στο EURO U21, επειδή δεδομένα θα παίξει σε αυτό το τουρνουά ο Τιάγκο. Ίσως, να είναι και αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας, αλλά ακόμα και αρχηγός να μην είναι, σίγουρα θα είναι στην ενδεκάδα και αυτή η διοργάνωση είναι μια από τις καλύτερες βιτρίνες στην παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τους νεαρούς παίκτες. Το ενδιαφέρον για τα τουρνουά σε αυτές τις ηλικίες απ’ όλες τις ομάδες είναι τεράστιο και δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή ειδικά σε EURO U21. Είναι επίσης η βιτρίνα του πορτογαλικού ποδοσφαίρη η U21 και ποντάρουν πολλά οι Πορτογάλοι σε αυτή την ομάδα. Η δική μας στρατηγική έχει να κάνει με το να τον κρατήσουμε στην ομάδα πριν ξεκινήσει η διοργάνωση και έχουμε πιθανότητες για να τον διατηρήσουμε στο ρόστερ. Το πιστεύω αυτό και το λέω γιατί μιλάμε κάθε μέρα σχεδόν και γνωρίζω ότι θέλει να μείνει. Και αφού θέλει να είναι εδώ, μπορούμε να το πετύχουμε».
– Γίνεται πολλή κουβέντα για τον Κουαλιάτα και το κατά πόσο έχει προσαρμοστεί στην ομάδα…
«Είναι αλήθεια πως παλεύει να βρει τον ρόλο του και τον χρόνο του στην ομάδα. Είχε αρκετά προβλήματα προσαρμογής λόγω της γλώσσας. Κάνει μαθήματα αγγλικών, όμως η πρόοδός του είναι αργή. Πολλές φορές δυσκολεύεται να καταλάβει γρήγορα τι ζητάει ο προπονητής. Πολλές φορές επίσης, ορισμένα θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, επηρεάζουν την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή που είναι καινούργιος σε μία ομάδα. Είχε κάποια θέματα προσωπικής φύσεως, τα οποία δεν μπορώ φυσικά να τα δημοσιοποιήσω, γιατί ακριβώς είναι προσωπικά. Ψάχνουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να τον βοηθήσουμε, γιατί ούτε εγώ ούτε ο προπονητής έχουμε αμφιβολίες για την ποιότητά του».
– Υπάρχει σκέψη ή έχει γίνει ήδη κουβέντα για ανανέωση του συμβολαίου του Ολιβέιρα;
«Για τον Ολιβέιρα δεν έχουμε ακόμη σκεφτεί ή πολύ περισσότερο μιλήσει μαζί του γι’ αυτό το θέμα. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο υπέφερε με τον σοβαρό τραυματισμό του και τι προσπάθεια έκανε για να επιστρέψει. Και επειδή ακριβώς γνωρίζω πολύ καλά τον Νέλσον, ξέρω πως και αυτός στην παρούσα φάση, δε σκέφτεται τις συζητήσεις αλλά το πως θα βοηθήσει την ομάδα και θα επιστρέψει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Νομίζω πως θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε αυτό το θέμα».
-Στο δεύτερο μισό της σεζόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αρκετούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές που θα οδηγούνται προς την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους. Σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;
«Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Συνήθως όταν ένας παίκτης μπαίνει σε αυτό το τάιμινγκ της σεζόν χωρίς να έχει εξασφαλισμένο το μέλλον του, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις και σκέφτεται τις επιλογές του. Για να είμαι ειλικρινής, ποντάρω πάρα πολύ στην ικανότητα του προπονητή να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Έχει έναν μοναδικό τρόπο και όταν λέω μοναδικό εννοώ συγκριτικά με τους προπονητές που έχω συνεργαστεί, είναι πολύ διαφορετική η διαχείρισή του. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να συνδέεται με τους ποδοσφαιριστές και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ πως θα βρει τον τρόπο να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν».
– Μπορεί ο ΠΑΟΚ στο τέλος της χρονιάς να υποστηρίξει ότι κάτι πέτυχε αν δεν κατακτήσει τίτλο ή μία από τις πρώτες δύο θέσεις;
«Πρώτα από όλα, συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να φθάσουμε την πρώτη θέση επειδή ο Παναθηναϊκός είναι σε μία δυναμική νικών. Είναι πρώτος όχι τόσο λόγω ποιότητας, αλλά γιατί έχει την ικανότητα με 2-3 φάσεις να παίρνει τα ματς και να εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων του. Το ίδιο και με τα γκολ στο 90ο λεπτό που πετυχαίνει. Όλα γίνονται όμως. Έτσι το πήρε και η Σπόρτινγκ με τον Κοάτες που κανονικά είναι στόπερ και έπαιζε φορ. Για τη δεύτερη θέση δεν είναι αδύνατο. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν και τα πλέι οφ. Για εμένα η επιτυχία είναι να κατακτάς τίτλους. Μετά πρέπει να αναλύσουμε αν όσα πετύχαμε, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Ό,τι και αν γίνει πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το χειρότερο είναι όταν αρχίσεις να κάνεις βήματα και να φτιάχνεις πράγματα, να μην τα καταστρέφεις όλα αν είσαι δεύτερος ή τρίτος και να ξεκινάς από την αρχή. Και όταν ξεκινάς από την αρχή ακόμη και με άλλο τρόπο, πχ με 35 χρονών παίκτες πάλι θα χρειαστείς πολύ χρόνο. Αυτό είναι για εμένα το χειρότερο που μπορεί να πάθει ο ΠΑΟΚ».
– Σε αυτό τον ένα χρόνο παρουσίας σας στον ΠΑΟΚ μπορείτε να πείτε πως γίνατε κάπου σοφότερος;
«Ήταν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για μένα. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε διαφορετικά δεδομένα και ίσως ξένα για μένα. Για παράδειγμα, άφησα μια ομάδα που έπαιζε στο CHL για να έρθω σε ένα Πρωτάθλημα που δεν είναι τα τοπ της Ευρώπης. Δημιουργούνται δηλαδή εκείνη τη στιγμή κάποιες σκέψεις αν έκανες το σωστό βήμα. Αλλά αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι απολαμβάνω την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη και τη ζωή που δε διαφέρει από αυτή στην Πορτογαλία. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδανική πόλη για να μένεις. Και κυρίως αυτό που μπορώ να πω είναι πως έχω γίνει πιο δυνατός με την ενασχόληση μου με τον ΠΑΟΚ και όταν κάποτε θα φύγω σίγουρα θα φύγω πιο δυνατός και ολοκληρωμένος. Γιατί προσαρμόστηκα και στα δεδομένα που είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που είχα στη Σαχτάρ. Εκεί για παράδειγμα μπορεί να αγοράσει η Σαχτάρ έναν παίκτη με 10.000.000 ευρώ και να μην παίξει για δύο χρόνια και κανείς να μην ασχοληθεί με αυτό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εδώ. Το βρήκα ως πρόκληση να γίνω δημιουργικός και να προτείνω λύσεις που θα συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία της ομάδας».
– Πρέπει να αναφερθούμε και στον ΠΑΟΚ Β. Είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ, νιώθουμε ότι υπάρχει μία επαφή πρώτης με δεύτερη ομάδα, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Πρώτα από όλα έχουμε πολλά πράγματα να βελτιώσουμε σε όλη την ακαδημία. Όταν μίλησα την πρώτη φορά είπα ότι η Β ομάδα αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την πρώτη ομάδα. Αλήθεια είναι ότι όλα όσα έπρεπε να κάνω γι αυτό το ζήτημα τα άργησα και είναι δικό μου λάθος γιατί έπρεπε πρώτα να γνωρίσω καλά, ειδικά την πρώτη ομάδα. Τώρα έχω περισσότερο χρόνο να δω και τη Β’ ομάδα, της οποία παρακολουθώ τα παιχνίδια. Πρέπει να φτιάξω μία καλύτερη σύνδεση μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας. Είναι ο ρόλος μου και τώρα αρχίζω να το κάνω. Ότι αυτό άργησε είναι λάθος μου επειδή δεν είχα χρόνο να το τακτοποιήσω στην αρχή. Και στην Μπενφίκα και στη Σαχτάρ είχα ανάλογες αρμοδιότητες. Δεν πιστεύω σε ομάδες που δεν έχουν παίκτες από ακαδημίες. Η Μπενφίκα δε χρειάζεται πλέον τμήμα σκάουτινγκ γιατί έχει παίκτες δικούς της και στη Σαχτάρ, όταν όλοι πίστευαν ότι θα καταστραφεί, τώρα παίζουν παιδιά από τις ακαδημίες της. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτές τις ακαδημίες και για τη στρατηγική τους. Το σχέδιο αυτό δεν είναι για 2-3 μήνες αλλά για χρόνια. Απ’ όλη την εξέλιξη που θα έχουμε πιστεύω ότι μία από τις δυνάμεις του ΠΑΟΚ θα είναι τα πολλά ταλέντα από τις ακαδημίες του».
– Κατά καιρούς υπάρχουν δημοσιεύματα που σας θέλουν στο στόχαστρο ομάδων του εξωτερικού. Πώς το διαχειρίζεστε όλο αυτό;
«Νομίζω πως είναι φυσιολογικό. Θεωρώ πως έχω καλό όνομα στην αγορά. Όταν κάποια ομάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον αθλητικό διευθυντή της σκέφτεται εμένα, ή ακόμη και ο Τύπος σκέφτεται εμένα. Η απάντησή μου πάντα είναι η ίδια, σε όποιον και αν επικοινωνήσει μαζί μου. Τους παραπέμπω στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, τους λέω πως πρώτα πρέπει να μιλήσουν με το κλαμπ. Εάν η διοίκηση με θέλει στην ομάδα ή δεν μπει σε διαδικασία να διαπραγματευτεί για την αποχώρησή μου, δεν υπάρχει λόγος να μιλάω με κάποια ομάδα. Στην παρούσα φάση, δεν είναι πάντως κάτι που με απασχολεί, δε θέλω να φύγω. Όταν φύγω από τον ΠΑΟΚ, θα ήθελα πρώτα να έχω κατακτήσει τίτλο ή τίτλους. Ο στόχος μου είναι να δώσω χαρά ή καλύτερα να βοηθήσω τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές να δώσουν χαρά στον κόσμο, που πάντα είναι κοντά μας και υποστηρίζουν την ομάδα. Είναι καλό για μένα και την αυτοπεποίθησή μου να ξέρω πως έχω αξία στην αγορά προκειμένου να συνεχίσω να κάνω καλά τη δουλειά μου».