"Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει, και θα το κάνει! Ο ισχυρός άνδρας του βόλεϊ του ΠΑΟΚ μίλησε αποκλειστικά λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που προέκυψαν μετά το νταμπλ που πήρε ο "Δικέφαλος".
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ:Για τους στόχους που έβαλε το περασμένο καλοκαίρι: "Το καλοκαίρι πήραμε μία απόφαση να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Το είδατε και από τις μεταγραφές που έκανε ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι. Κατά την διάρκεια της σεζόν δείξαμε ότι είμαστε ένα πραγματικά καλό και το πιο σταθερό σύνολο. Οι προσθήκες του Ιανουαρίου πιστεύω ότι ήταν οι κατάλληλες, με αποτέλεσμα να κλείσουμε αυτό το ταξίδι με επιτυχία".
Για το αν περίμενε η ομάδα να φτάσει τόσο ψηλά: "Περίμενα η ομάδα να φτάσει ψηλά. Τώρα, αν ήταν νταμπλ, εάν παίρναμε ένα από τα δύο, αυτό δεν το ήξερα. Ο Θεός, τελικά, μας έδωσε και τα δύο Κύπελλα. Ετσι δικαιώθηκα και εγώ και ο κόσμος. Οπως μου λένε αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ που κατακτήσαμε το νταμπλ".
Για την κίνηση κλειδί της σεζόν: "Η κίνηση κλειδί ήταν ο προϋπολογισμός της ομάδας από το καλοκαίρι. Πρέπει να καλύψεις τις υποχρεώσεις, έτσι φτιάχνονται οι μεγάλες ομάδες. Από εκεί και πέρα, σίγουρα βοηθούν και οι γύρω γύρω παράγοντες. Η κίνηση κλειδί, όμως, ξαναλέω είναι να βρεις έναν προϋπολογισμό που θα μπορέσεις να τον στηρίξεις. Ο ΠΑΟΚ το έχει καταφέρει αυτό μέχρι στιγμής. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο η επιλογή του προπονητή και των αθλητών. Το πιο σημαντικό, πάντως, ήταν ότι το καλοκαίρι η διοίκηση πήρε την απόφαση να ανεβάσει αρκετά για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ το μπάτζετ".
Για το αν κατάλαβε πόσο μεγάλη είναι η δίψα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ: "Στα τελευταία ματς που είδατε τόσο κόσμο εγώ κατάλαβα κάτι. Περισσότερο ήταν η δίψα των φιλάθλων για ένα τίτλο του ΠΑΟΚ. Μπορεί οι περισσότεροι να μην ξέρουν τι σημαίνει βόλεϊ, αλλά όλοι ήθελαν μία διάκριση γι' αυτό και αγκάλιασαν την προσπάθεια της ομάδας. Πιστεύω ότι το Τσάμπιονς Λιγκ θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου. Τουλάχιστον αυτά τα μηνύματα πήρα εγώ το τελευταίο διάστημα, θα το δούμε στην πράξη".
Για το ποια συμβουλή θα έδινε στον Ιβάν Σαββίδη: "Είδατε ότι όταν κατεβήκαμε στο γήπεδο με το τρόπαιο ήμασταν όλοι ενωμένοι. Εγώ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΚΑΕ... Το ποδόσφαιρο είναι αλήθεια ότι έχει άλλα μεγέθη, είναι δύσκολο τα λεφτά τα δικά σου να τα διαχειρίζεται άλλος. Χρειάζεται δουλειά και λίγο περισσότερο να ασχολείσαι προσωπικά με τα προβλήματα που προκύπτουν".
Για τη συνεργασία του με τον Ιβάν Σαββίδη: "Μιλάω με τον κ. Σαββίδη. Να ξέρετε ότι είναι πανέξυπνος και σοβαρός επιχειρηματίας. Αλλά ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Ο κ. Σαββίδης είναι τρία χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΟΚ και έχει λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της ομάδας, το οικονομικό. Εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό γνωρίζουμε ότι εάν είναι εντάξει τα οικονομικά, από εκεί και πέρα όλα τα άλλα διορθώνονται.
Ο κ. Σαββίδης είναι δώρο για τον ΠΑΟΚ. Ημουν πριν τρία χρόνια σε αυτό το γραφείο όταν υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας. Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στα κοινά του ΠΑΟΚ έχει βοηθήσει ψυχολογικά και τα άλλα τμήματα. Ενα μερίδιο της επιτυχίας του βόλεϊ ανήκει και στον κ. Σαββίδη. Γιατί όπως ξέρετε είναι αλυσίδα από την ΠΑΕ μέχρι τον ΑΣ. Εχουμε, πλέον, μία οικονομική ηρεμία. Τα μηνύματα που παίρνω εγώ είναι ότι φέτος θα κάνει πολλές αλλαγές προς το καλύτερο στο τμήμα του ποδοσφαίρου. Η παρουσία του κόσμου στο Παλατάκι τελευταία έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι οι φίλαθλοι θέλουν επιτυχίες".
Για το πως έζησε τη φετινή σεζόν: "Εχω περάσει στο γραφείο μου ατελείωτες ώρες ασχολούμενος με το βόλεϊ. Και να μην ήξερα, με τις ώρες μου στα γήπεδα έχω μάθει και εγώ κάποια πράγματα. Αποδείχθηκε ότι διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και καταφέραμε φέτος αυτή την επιτυχία. Αλλά θέλει σκληρή δουλειά και να στερηθείς αρκετά πράγματα. Τώρα στην τελική φάση του πρωταθλήματος έφευγα από γραφείο στις 2 το βράδυ και ερχόμουν ξανά στις 9 το πρωί. Γιατί ο παράγοντας δεν έχει μόνο την ευθύνη του αγωνιστικού, είναι πολλά πράγματα από πίσω. Και για όλα αυτά υπεύθυνος είμαι εγώ. Για να λύνονται τα προβλήματα εγώ θα πρέπει να είμαι εδώ, στο γραφείο μου".
Για το αν ξεχωρίζει κάποιον παίκτη: "Η επιτυχία η φετινή έχει να κάνει με το ότι είχαμε στην ομάδα παίκτες προσωπικότητες και καλά παιδιά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον εκ των Κουρνέτα, Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, που είναι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Είναι και οι τρεις πολύ καλοί χαρακτήρες. Βλέπω ότι το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ οικογενειακό. Πραγματικά μου έχει κάνει εντύπωση πως χειρίζονται κάποια πράγματα μεταξύ τους. Ο Γκόμεζ είναι μεγάλη προσωπικότητα και πολύ καλός άνθρωπος. Το ίδιο και ο Κουρνέτας. Τον Σαφράνοβιτς εγώ, πάντως, τον λέω "καθηγητή". Γιατί όποιος ξέρει από βόλεϊ γνωρίζει ότι όλα ξεκινούν από την πίσω ζώνη, την υποδοχή και μετά φτάνουμε στα καρφιά του Γκόμεζ και του Χιμένες. Χθες ο Σαφράνοβιτς έδειξε πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Παρά τον τραυματισμό του έδωσε τα πάντα για να φτάσει ο ΠΑΟΚ σε αυτή την επιτυχία".
Για τη στήριξη του κόσμου: "Εμείς παλιά δεν είχαμε ούτε 100-200 άτομα στο γήπεδο. Μετά την κατάκτηση του νταμπλ θα είμαι πολύ ευτυχισμένος αν έχουμε 1.000 φιλάθλους σε κάθε παιχνίδι από την αρχή της σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα στηρίξει την ομάδα βόλεϊ. Συν τοις άλλοις, αν έχουμε 1.000 άτομα σε κάθε ματς θα είναι και μία μεγάλη οικονομική βοήθεια για εμάς. Ετσι θα είναι και πιο εύκολο να χειριστούμε κάποια θέματα για να κρατήσουμε τον ΠΑΟΚ ψηλά".
Για τη νέα σεζόν: "Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Και εγώ είμαι υποχρεωμένος για διάφορους λόγους να στηρίξω αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ και του χρόνου θα είναι μία ανταγωνιστική ομάδα".
Για το αν θα ζητήσει βοήθεια από άλλους παράγοντες και από τον Ιβάν Σαββίδη: "Ως χαρακτήρας είμαι άνθρωπος ο οποίος βασίζεται πρώτα απ' όλα στις δυνάμεις που έχω εγώ ο ίδιος. Αλλά να σας πω ειλικρινά, μετά το χθεσινό πρέπει να βάλουμε κάτω όλους τους παράγοντες, να τους δούμε και να τους εκμεταλλευτούμε. Γιατί έτσι θα έχουμε πόρους και από αλλού. Δεν μπορείς να στηρίζεις το τμήμα κάθε χρόνο μόνος σου. Βέβαια, ο ΠΑΟΚ έχει από πίσω έναν ισχυρό ΑΣ. Οπως γνωρίζετε έχω κάνει ένα αίτημα, το οποίο εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητήσουμε για την ανεξαρτητοποίηση του τμήματος. Μέσα στον Μάϊο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει για να ξέρω και εγώ που θα βαδίζω ενόψει της επόμενης σεζόν. Είναι, πάντως, θετικές και οι δύο πλευρές".
Για το ποιες είναι οι προταιρεότητές του εν όψει της νέας σεζόν: "Από την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να κάνω τις πρώτες ενέργειες. Πρώτα απ' όλα να μιλήσω με τους συνεργάτες μου για να πάρουμε μία απόφαση προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε και να δούμε ποια θα είναι τα πλάνα που θα έχει ο προπονητής. Αν, δηλαδή, ο κ. Καλμαζίδης και οι αθλητές παραμείνουν στον ΠΑΟΚ. Πρώτα, πάντως, θα πρέπει να κλείσουμε τον προπονητή. Γιατί αυτός θα είναι, παίρνοντας, φυσικά, από εμάς τις εντολές για τους στόχους που θα έχουμε, που θα σχεδιάσει την ομάδα".
sport24.gr