Season Review – Η μεταβατική πορεία της Κ20
Η υπεράσπιση του τίτλου του πρωταθλητή ήταν ένας προφανής και χειροπιαστός στόχος. Οχι, όμως, αυτοσκοπός για μια ομάδα που βασική προτεραιότητά της είναι η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών για την προαγωγή στους… μεγάλους. Το νεανικό ρόστερ άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η σεζόν απέκτησε χαρακτήρα μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο μέσα στην σεζόν, ο προπονητής της ομάδας, Βλάνταν Ίβιτς, «θα μπορούσαμε να είχαμε διατηρήσει το περσινό ρόστερ και να κατακτούσαμε και πάλι το πρωτάθλημα, αυτό όμως δεν θα προσέφερε τίποτα, ούτε στον Σύλλογο, ούτε στα παιδιά». Άλλωστε τα Τμήματα Υποδομής του Δικεφάλου λειτουργούν με γνώμονα την εξέλιξη και όχι τους τίτλους.
Ριζική ανανέωση με πολλά νέα πρόσωπα
Η απόφαση της διοίκησης και του προπονητικού τιμ λοιπόν ήταν να αποχωρήσουν από το ρόστερ παίκτες που ο κύκλος τους είχε τελειώσει και έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα. Ετσι, οι Πολύζος, Κιόσε, Παπαδόπουλος δόθηκαν δανεικοί και οι Σαββίδης, Πόζογλου, Κουλούρης, Δεληγιαννίδης, Πούγγουρας μονιμοποιήθηκαν στην πρώτη ομάδα. Στην θέση τους ήρθαν νέα παιδιά από την Κ17 αλλά και κάποιες μεταγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύνολο με παίκτες οι οποίοι δεν ήταν ακόμα έτοιμοι σωματικά και τεχνικά ν’ ακολουθήσουν την πορεία της περσινής ομάδας.
Συμμετοχή στο φημισμένο «Λεβ Γιασίν»
Η σκληρή δουλειά ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας η ομάδα αναχώρησε για την Μόσχα, ώστε να συμμετάσχει στο τουρνουά «Λεβ Γιασίν». Μέσα σε μόλις 15 μέρες προετοιμασίας η ομάδα παρουσίασε ομοιογένεια και σταθερότητα, αγωνιζόμενη μάλιστα απέναντι σε αντιπάλους που ήταν δύο και τρία χρόνια μεγαλύτεροι. Η διάκριση δεν ήρθε καθώς κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ντιναμό Μόσχας, οι νεαροί παίκτες γνώρισαν δύο οδυνηρές ήττες με γκολ στην λήξη των αγώνων. Πρώτο δείγμα θετικό και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη με τις βαλίτσες γεμάτες σημαντικές εμπειρίες.
Τα σκαμπανεβάσματα στην αρχή της σεζόν
Ο Βλάνταν Ίβιτς ανέλαβε να δημιουργήσει μία νέα ομάδα με διαφοροποιημένο ρόστερ
Πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος η ομάδα έδωσε πέντε δυνατά φιλικά και συνέχισε την δουλειά με σκληρές προπονήσεις. Το τεχνικό τιμ είχε ως στόχο να ετοιμάσει μία ομάδα γρήγορη, με καλή φυσική κατάσταση και καταφέρει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ με τους νεοφερμένους.
Στις πρώτες αγωνιστικές η απόδοση της ομάδας παρουσίαζε διακυμάνσεις. Η ομάδα αγωνιζόταν χωρίς τους Πόζογλου , Κουλούρη , Δεληγιαννίδη και Κ.Σαββίδη , οι οποίοι προπονούνταν με την πρώτη ομάδα και συμμετείχαν στις αποστολές. Το διπλό με 0-3 στον Πλατανιά και ο περίπατος με 5-1 κόντρα στην ΑΕΛ Καλλονής, ερχόταν σε σύγκρουση με την ήττα από τον Ατρόμητο και την ισοπαλία με τον ΟΦΗ στην Νέα Μεσημβρία.
Οι συνεχείς αναβολές των αγώνων δεν επέτρεπαν στην ομάδα να βρει αγωνιστικό ρυθμό, αλλά όταν άρχισαν να ενσωματώνονται στην ομάδα οι «μεγάλοι» και προσέδωσαν στο ρόστερ την απαιτούμενη έξτρα ποιότητα ο Δικέφαλος πραγματοποίησε μία δυνατή αντεπίθεση και από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου κατάφερε να σημειώσει έξι νίκες που του επέτρεπαν να κοιτάξει ακόμη πιο ψηλά.
Τα συνεχόμενα ντέρμπι και το θετικό φινάλε
Η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό και ο τρόπος που ήρθε επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία της ομάδας
Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα αντιμετώπιζε τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ολυμπιακό, παιχνίδι κομβικής σημασίας για την τελική κατάταξη. Η τύχη γύρισε την πλάτη στην ομάδα μας και παρά την εξαιρετική εμφάνιση, ο αέρας ήταν αντίπαλος μας και η ήττα απομάκρυνε τα όνειρα για την επιστροφή στην κορυφή. Στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Ατρόμητο και Βέροια οι δύο βαθμοί απομάκρυναν την ομάδα και από την δεύτερη θέση.
Η αντεπίθεση ξεκίνησε στην Νέα Μεσημβρία. Θετικές εμφανίσεις και νίκες, άλλοτε εντυπωσιακές και με μεγάλο σκορ κι άλλοτε επαγγελματικές, επέτρεψαν στον Δικέφαλο να ανακάμψει και να κυνηγήσει την τρίτη θέση. Η σταθερότητα που αποτελούσε ζητούμενο, όμως, έδειχνε να λείπει και πάλι από την ομάδας του Βλάνταν Ίβιτς.
Η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στην αυτοπεποίθηση των παικτών. Το τεχνικό τιμ σε συνεργασία με την διοίκηση μίλησε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και επανέφερε στην ομάδα το καλό κλίμα.
Μετά από σκληρή μάχη και δύο πολύ όμορφα παιχνίδια με τον Πανιώνιο, ο ΠΑΟΚ μάζεψε τέσσερις βαθμούς και κατάφερε στο φινάλε να τερματίσει τρίτος στο πρωτάθλημα. Μία δύσκολη σεζόν έληξε με χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον και το σημαντικότερο όλων, με πολλές εμπειρίες για τους νεαρούς παίκτες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.
Οι καλύτεροι σε αριθμούς
Αρκετοί παίκτες ξεχώρισαν στην φετινή πορεία της δεύτερης ομάδας του Δικεφάλου και έδειξαν ότι θα χτυπήσουν στο μέλλον την πόρτα της μεγάλης ομάδας. Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής ήταν ο τερματοφύλακας και αρχηγός της ομάδας Ραφαήλ-Σάββας Σοϊλεμέζογλου με 2277 αγωνιστικά λεπτά. Ο νεαρός τερματοφύλακας δούλεψε πολύ μέσα στην σεζόν, πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις, αποδείχθηκε σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές προπονήσεις της Α’ ομάδας. Πατράλης, Τουμανίδης και Κούστα συμμετείχαν σε 27 παιχνίδια έχοντας τις περισσότερες συμμετοχές.
Ο Στέλιος Πόζογλου όσες φορές κλήθηκε να βοηθήσει έδωσε βροντερό παρόν και κατάφερε σε 12 παιχνίδια να πετύχει 10 γκολ και να δώσει 6 ασίστ, ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα ως πρωτοπόρος στις δύο στατιστικές κατηγορίες.
Άξιοι συμπαραστάτες του, έχοντας εξαιρετική συγκομιδή ήταν τρία νεαρά παιδιά που συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος στην Κ20, όλοι γεννηθέντες το 1997. Ο Κρίστιαν Κούστα με εννέα τέρματα και τέσσερις ασίστ αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το σύνολο του Βλάνταν Ίβιτς και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Από κοντά και ο Νικόλαος Συράκος με έξι γκολ και μία ασίστ συνέχισε την εξαιρετική του πορεία και κάνοντας το επόμενο βήμα μετά την Κ17. Τέλος ο Γεώργιος Κάκκο ολοκλήρωσε άκρως επιτυχημένα την σεζόν με τρία γκολ και έξι ασίστ ενώ οι εμφανίσεις του, τον οδήγησαν στην εθνική ομάδα.
Η δήλωση
Ο Βλάνταν Ίβιτς μετά το εντυπωσιακό παιχνίδι με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης και τη νίκη του ΠΑΟΚ με 4-3 εξέφρασε τη φιλοσοφία που χαρακτήριζε τις επιλογές της δεύτερης ομάδας του συλλόγου.
Η γκάφα
Το ραντεβού δόθηκε στην Ραχιά, ένα χωριό κοντά στην Βέροια. Η τοπική ομάδα αντιμετώπιζε τον Δικέφαλο για το πρωτάθλημα της Super League. Η ομίχλη είχε σκεπάσει το γήπεδο και η έναρξη φάνταζε απίθανη. Ο «εκπληκτικός» διαιτητής Μερτζανίδης με την απόφαση του να ξεκινήσει το παιχνίδι χάρισε μερικές στιγμές απείρου κάλους, πριν διακόψει οριστικά την αναμέτρηση, με την κάμερα του PAOK TV να καταγράφει και να σας παρουσιάζει ένα απολαυστικό βίντεο.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα
Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή κύριος στόχος αυτής της ομάδας είναι η προώθηση παικτών και η κατάρτισή τους ώστε να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο. Πέρυσι την πόρτα της Α’ ομάδας πέρασαν οι Πόζογλου , Κουλούρης και Κ.Σαββίδης πραγματοποιώντας το ντεμπούτο τους και αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Οι τρεις τους φέτος δώσανε μάχη για να καθιερωθούν και πήραν πληθώρα ευκαιριών. Φέτος δύο ακόμη παιδιά πήραν προαγωγή. Ο λόγος για τους Αχιλλέα Πούγγουρα και Παναγιώτη Δεληγιαννίδη , που πήραν το βάπτισμα του πυρός και φόρεσαν για πρώτη φορά την φανέλα του ΠΑΟΚ.
Ο Αχιλλέας Πούγγουρας στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ στην Super League
Αξιο αναφοράς και το γεγονός ότι αρκετά παιδιά της Κ20 συμμετείχαν στις προπονήσεις της μεγάλης ομάδας, συλλέγοντας σημαντικές εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον.
Κάκκο, Πόζογλου και Πατράλης σε οικογενειακό φιλικό με την Α’ Ομάδα του Δικεφάλου
Έτσι μία μεγάλη και δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της, με το πρόσημο να είναι θετικό και να αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον τόσο των νεαρών παικτών όσο και του συλλόγου που περιμένει από αυτά τα νέα παιδιά να εξελιχθούν και να αγωνιστούν κάποια μέρα με τον Δικέφαλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.
http://www.paokfc.gr/nea/20150609-mia-metavatiki-xronia-eftase-sto-telos-tis/