22 μήνες Ιβάν Σαββίδης: Ο απολογισμόςO Ιβάν Σαββίδης συμπληρώνει 22 μήνες στην ηγεσία του ΠΑΟΚ. Απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ στις 10 Αυγούστου του 2012. Η πολυτάραχη περίοδος της θητείας του και η μέχρι τώρα αδυναμία του στην οικοδόμηση ενός ισχυρού αγωνιστικά ΠΑΟΚ, έτοιμου για τίτλους, δείχνουν ότι ακόμα βρίσκεται στο σύνηθες, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στάδιο της… μαθητείας του ποδοσφαίρου. Όπως και άλλοι πλούσιοι ιδιοκτήτες μεγάλων ΠΑΕ στο παρελθόν, που είδαν και έπαθαν μέχρι να φτιάξουν ομάδα για τίτλους (βλέπε Σωκράτης Κόκκαλης).
Στους 22 μήνες ο Σαββίδης έβαλε πάνω από 30 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας νέας αύξησης, η επένδυσή του θα ανέλθει στα 45 εκατ. ευρώ. Για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό.
Τα αρνητικά της έως τώρα πορείας του είναι σαφώς υποδεέστερα από τα θετικά. Μόνο κάποιος εμπαθής, ή υποκινούμενος από άλλα κίνητρα, δεν αποδέχεται αυτή την αυτονόητη διαπίστωση. Έχει πάρα πολλά ακόμα να κάνει. Είναι μόλις στην αρχή, αλλά ακόμα και εάν αργήσει κι άλλο να μάθει από τα λάθη του, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος στον ΠΑΟΚ, κυρίως λόγω της οικονομικής αυτάρκειάς του. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα συνιστούσε «αυτοκτονία» για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Ας απαριθμήσουμε τα συν και μείον της θητείας του, κοιτώντας το νόμισμα και από τις δυο όψεις:
ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ:1) Την πολυεπίπεδη οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ. Περιλαμβάνει. Εξόφληση οφειλών άνω των 11 εκατ. προς πρώην παίκτες, προπονητές (πλην Δώνη για τους γνωστούς λόγους) και τρίτους. Καλοπληρωμένοι νυν παίκτες, διοικητικό προσωπικό και προμηθευτές στην ώρα τους, παροχές συνθηκών εργασίας σε όλους ευρωπαϊκού επιπέδου. Οι αλλεπάλληλες προσφυγές στα εγχώρια όργανα και στη ΦΙΦΑ, που εξέθεταν τον ΠΑΟΚ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανήκουν, πλέον, στην ιστορία.
Ο ΠΑΟΚ κατέστη, επί εποχής Σαββίδη, από τα πιο ελκυστικά σωματεία για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και ο καλύτερος πελάτης για κάθε συνεργαζόμενη εταιρεία. Η ποδοσφαιρική ομάδα και η ΠΑΕ, γενικότερα, διάγουν, για τα ελληνικά δεδομένα, ονειρικές καταστάσεις οικονομικής ευταξίας και ευημερίας. Η συντηρητική υπεύθυνη οικονομικών, Μαρία Γκοντσάρεβα, αναδιοργάνωσε και εξυγίανε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και άλλες προβληματικές επιχειρήσεις που εξαγόρασε ο Σαββίδης σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
2) Τον οργανωτικό εκμοντερνισμό της ΠΑΕ και την πλήρη αναδιάρθρωσή της σε σύγχρονα εταιρικά πρότυπα. Την εκτόξευση του μάρκετινγκ και την πρωτοπορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ στις νέες τεχνολογίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το PAOK TV και την «κατάκτηση» του facebook και του twitter.
3) Την επαναφορά του ΠΑΟΚ στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και την επιστροφή του γοήτρου που αρμόζει στην ιστορική ομάδα. Τα «πέτρινα» χρόνια, κατά τα οποία η διοίκηση του ΠΑΟΚ, ήταν περίγελος διεθνώς παρήλθαν. Η οικονομική επιφάνεια και το κύρος του ονόματος του Σαββίδη, επέβαλλαν τον σεβασμό απέναντι στο σύλλογο και προκάλεσαν αναταράξεις στα λιμνάζοντα, μέχρι πρότινος, νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η συμμετοχή στον φετινό τελικό του κυπέλλου, αποδείχτηκε μια πικρή εμπειρία, αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ΠΑΟΚ απείχε από τελικούς εδώ και 11 χρόνια!. Άρα, ήταν ένα βήμα προόδου.
4) Την διεκδίκηση των σκήπτρων στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από δεκαετίες. Για πρώτη φορά μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τα «έβαλε» στα ίσα με τον ομόλογό του, του Ολυμπιακού, με ανακοινώσεις, μάλιστα, πολύ επιθετικού περιεχομένου. Στον ΠΑΟΚ της εποχής Σαββίδη, μιλούν για τις μελλοντικές φιλοδοξίες της ομάδας, που περιλαμβάνουν την πρωτιά παντού, χωρίς αναστολές και μισόλογα. Το σύνθημα έχει δώσει ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος, που είναι θιασώτης της φιλοσοφίας ότι ο πρώτος είναι αυτός που μετράει, ενώ ο δεύτερος ισούται με τον τελευταίο.
5) Την δημιουργία οράματος και προοπτικής στον κόσμο, που λειτούργησε από την αρχή αφυπνιστικά, συσπειρωτικά και ενωτικά και την επούλωση της πληγωμένης, από τις αναξιόπιστες διοικήσεις του παρελθόντος, υπερηφάνειας των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ1) Την κατάκτηση ενός τίτλου παρά τις πολλές μεταγραφές, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν αποτυχημένες, ενώ συνδυάστηκαν και με την κατάχρηση της λογικής των δανεικών. Η βαριά ήττα στον φετινό τελικό του κυπέλλου ήταν το αποκορύφωμα.
2) Τη δόμηση μιας ομάδας με αρχή και τέλος, με βασικότερο λάθος του την αλλαγή προπονητών σαν τα πουκάμισα και την εγκαθίδρυση πολυφωνίας στην λήψη των αποφάσεων. Στο διοικητικό επίπεδο και στον αγωνιστικό σχεδιασμό εμπλέκονταν πάρα πολλοί (Ζήσης Βρύζας, Γκέρμαν Τσιστιακόφ, Παντελής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, συν ο εκάστοτε προπονητής κ.α.). Η πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη, με το ηγεμονικό προφίλ, αποτελεί έμμεση παραδοχή της παραπάνω διαπίστωσης και στοχεύει σε μια πιο ορθολογική διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος.
3) Την σωστή επιλογή συνεργατών. Εκ του αποτελέσματος, όσους επέλεξε, κρίθηκαν ανεπαρκείς στους καίριους τομείς αξιολόγησης, ιδίως στο αγωνιστικό τμήμα.
4) Την κατανόηση του δικού του ρόλου μέσα στην ομάδα. Η είσοδός του στα αποδυτήρια των ημιχρόνων, του περσινού αγώνα των πλέι οφ στο Περιστέρι και του φετινού τελικού του κυπέλλου, απέδειξε ότι δεν έχει εμπεδώσει ακόμα τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας. Εκείνη είναι η ώρα των τακτικών οδηγιών του προπονητή προς τους παίκτες για το δεύτερο ημίχρονο. Η ψυχολογία των παικτών είναι εύθραυστη και δεν χρειάζονται περαιτέρω επιβάρυνση και πίεση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στο δεύτερο ημίχρονο και των δυο συγκεκριμένων αγώνων, η κακή εικόνα του ΠΑΟΚ επιδεινώθηκε δραματικά στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι σταδίου οριστικής κατάρρευσης.
5) Την διευθέτηση του χρόνιου και οξυμένου προβλήματος των χρεών προς το δημόσιο, τα οποία με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έχουν εκτιναχθεί σε ένα ποσό πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Παρά την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διάθεσή του να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει με εφάπαξ καταβολή 12,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή, το πρωτογενές κεφάλαιο, συν το 1/5 των προστίμων και προσαυξήσεων), η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης «σκόνταψε» στην αναβλητικότητα - στα όρια της κοροϊδίας - των κυβερνητικών παραγόντων.
6) Την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου, το οποίο έχρισε ως έργο άμεσης προτεραιότητας με την ανάληψη της θητείας του. Και σ’ αυτή την περίπτωση, τα γρανάζια του παραλογισμού της ελληνικής γραφειοκρατίας, προκάλεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στα σχέδιά του.
Κορυφή του παγόβουνου ήταν οι αρνητικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Με αιτιολογίες, μάλιστα, που σκόρπισαν ακόμα και ευθυμία, όπως, μεταξύ άλλων, το ότι η προοριζόμενη για δημοπράτηση από τον δήμο Θέρμης περιοχή στους Ταγαράδες, ήταν χαρακτηρισμένη ως βοσκότοπος και δεν υπήρχε άδεια από την κτηνοτροφική υπηρεσία! Εντωμεταξύ, εκεί έχει να… πατήσει πρόβατο από την δεκαετία του ’50, λόγω της γεωθερμίας των εκτάσεων. Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και η οποία προβλέπει την δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης στους δήμους, φαίνεται ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
7) Την έναρξη των διαδικασιών και τον προσδιορισμό χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή νέου γηπέδου στη Τούμπα. Προς το παρόν, μόνο μια μακέτα παρουσιάστηκε στην ημερίδα του περασμένου Δεκέμβρη στο «Μακεδονία Παλλάς». Το υφιστάμενο απαρχαιωμένο γήπεδο, παρά τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας Σαββίδη, δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας ομάδας ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα του ΠΑΟΚ για ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η άδεια για συμμετοχή σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στη σημερινή Τούμπα είναι εξαιρετικά αμφίβολη, αλλά ακόμα και εάν δοθεί, η δημόσια εικόνα που θα προβάλει ο ΠΑΟΚ στο εξωτερικό δεν θα είναι και η καλύτερη για το σωματείο.
Η απαραίτητη αύξηση των εσόδων από διαρκείας, εισιτήρια και εμπορικές χρήσεις, είναι, επίσης, αδύνατη στις παλαιές εγκαταστάσεις της Τούμπας, με τις εξαιρετικά υποβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών στους φιλάθλους. Βεβαίως, η επιχειρηματολογία για την καθυστέρηση εκπόνησης των πλάνων ανέγερσης νέου γηπέδου είναι βάσιμη και εύλογη και δίδεται από τον τραγέλαφο που ζει ο Σαββίδης με την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, μετά τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ακόμα και εάν ξεκινήσει το χτίσιμο νέου γηπέδου με τα κονδύλια εξασφαλισμένα, με τις δομές της ελληνικής γραφειοκρατίας μπορεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σε 7-8 χρόνια.
Την αποφυγή επεισοδίων και την εξάλειψη της βίας στη Τούμπα. Η θητεία του ξεκίνησε με τα θλιβερά γεγονότα στον αγώνα με την Ραπίντ στις 30 Αυγούστου του 2012, που απέφεραν την εξοντωτική τιμωρία της Τούμπας στην Ευρώπη. Τελευταίο παράδειγμα ήταν ο αγώνας ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, αλλά και τα «ντου» οπαδών στις προπονήσεις της Νέας Μεσημβρίας με τον Γιώργο Δώνη και πρόσφατα με τον Γιώργο Γεωργιάδη, καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το προφίλ μιας μεγάλης ομάδας. Τα έκτροπα, ιδίως, στη Τούμπα συνδέονται φυσικά και με την κατασκευή ενός νέου γηπέδου. Το υπάρχον γήπεδο είναι πολύ παλιό και επιτρέπει πανεύκολα την πρόσβαση σε όποιον θέλει να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, να πετάξει ό,τι θέλει μέσα σ’ αυτόν, ή να… περιμένει τους παίκτες έξω απ’ αυτόν.
9) Την πραγματοποίηση μεταγραφών εντυπωσιακού επιπέδου, οι οποίες θα ανέτρεπαν άμεσα τις αγωνιστικές ισορροπίες με τον Ολυμπιακό. Η πρώτη χρονιά με τον Δώνη άρχισε με δραματική μείωση του μπάτζετ της ομάδας, μόλις στα 6 εκατ., αντί αύξησης. Στην σεζόν που τελείωσε η αγωνιστική ποιότητα του ρόστερ ανέβηκε εμφανώς. Όπως και το μπάτζετ, με την έλευση ακριβοπληρωμένου ξένου προπονητή (Χουμπ Στέφενς) και την απόκτηση παικτών, τύπου Μίροσλαβ Στοχ και Μπίμπρας Νάτχο, με βραχύ, όμως, χρονικό ορίζοντα συνεργασίας.
Ο Στοχ ήταν δανεικός και το συμβόλαιο του Νάτχο είχε εξάμηνη διάρκεια. Οι ποιοτικές μεταγραφές ανάλογες της κλάσης του Νάτχο και ο καταρτισμός ενός σοβαρού πλάνου πενταετίας, αναμένονται και αποτελούν ζητούμενο και απαρέγκλιτη προϋπόθεση, για την ρεαλιστική υλοποίηση των πολύ υψηλών στόχων που έχει θέσει ο Σαββίδης.
Σ.Γκινας
http://www.contra.gr/Columns/Comment/sakis-ginas/22-mhnes-ivan-savvidhs.2784498.html