Τι κέρδισε ο ΠΑΟΚ με την πρόκριση επί της Μπεσίκτας και πως πορεύεται για τη λύση του προβλήματος
Εξ’ αρχής, όλοι είχαν καταλάβει, ότι αυτό με τη Μπεσίκτας δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι! Σ΄ αυτή τη νοκ άουτ μονομαχία με τους Τούρκους, διακυβεύονταν πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή πρόκριση στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ...
Ο Δικέφαλος σιγούρεψε τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που σημαίνει έσοδα τουλάχιστο 7-8 εκατομμυρίων ευρώ και μια βαθιά ανάσα στη μάχη με το… Financial Fair Play. Αυτή η μάχη, είναι μεγάλη και διαρκής! Πολλοί, το είχαν υποτιμήσει το πρόβλημα, αλλά ήταν μεγάλο.
Σε βάθος τριετίας, μια ομάδα με συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα, δεν μπορεί να έχει “άνοιγμα” πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά να τα βάζουν οι μέτοχοι με αυξήσεις κεφαλαίου. Στην τριετία, τα έξοδά της δεν μπορεί να είναι πάνω από τα 30 εκατομμύρια επιπλέον των εσόδων της.
Ο ΠΑΟΚ, αυτή την τριετία, με τους αποκλεισμούς του από την Ευρώπη και την απώλεια του εγγυημένου τηλεοπτικού συμβολαίου και τα υψηλά μπάτζετ, ξεπέρασε αυτό το όριο και αντιμετώπιζε έναν σούπερ κίνδυνο.
Τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο κάθε χρόνου, αρχίζει η ΟΥΕΦΑ να εξετάζει τους φακέλους των ομάδων. Αν ο ΠΑΟΚ δεν έμπαινε φέτος σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να παρουσιάσει έσοδα, θα έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα για να αποφύγει τις κυρώσεις, που φτάνουν στον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όσοι νομίζουν ότι αυτά δεν γίνονται, ας θυμηθούν ότι στον δρόμο του ΠΑΟΚ ήρθε η Μπεσίκτας επειδή η Τράπζονσπορ, που πήρε τη 2η θέση στην Τουρκία, τιμωρήθηκε γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο από την ΟΥΕΦΑ!
Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις (ο ΠΑΟΚ σ΄ αυτό το θέμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του), θα έπρεπε αυτή τη σεζόν να κλείσει μια ψαλίδα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για να μην έχει πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ το ερχόμενο καλοκαίρι!
Τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ χειρότερα φέτος, διότι λόγω της πανδημίας, χάθηκαν τα έσοδα από τα διαρκείας και τα εισιτήρια. Γύρω στα 8-9 εκατομμύρια ευρώ χάνει ο ΠΑΟΚ από τα κλειστά γήπεδα!
Με την πρόκριση επί της Μπεσίκτας, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε στην ουσία τα χρήματα που χάνει από τα εισιτήρια και τα διαρκείας και συνεχίζει για να κλείσει την ψαλίδα.
Καταλαβαίνει κανείς τι θα συνέβαινε, αν ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί κι αν έπρεπε να περιμένει την 1η Οκτωβρίου, λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, για να μάθει αν θα παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο μεσοδιάστημα θα έπρεπε να είχε αδειάσει πολύ χώρο από το μπάτζετ του.
Για να κλείσει αυτή την ψαλίδα των περίπου 20 εκατομμυρίων, η πιο σίγουρη επιλογή, είναι η μείωση του μπάτζετ. Αυτό που στην Τούμπα ονόμασαν “εξορθολογισμό”. Εδώ και καιρό υπάρχει αλλαγή στάσης στο θέμα των συμβολαίων και ο ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι αφαίρεσε από τα έξοδά του πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, όσο ήταν τα ετήσια συμβόλαια των Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια, Στοχ και Βέρνμπλουμ. Πρακτικά, η ψαλίδα έφτασε ήδη στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Για να κλείσει περισσότερο, ο ΠΑΟΚ μπορεί να ποντάρει σε πωλήσεις παικτών, τις οποίες θα κάνει, αλλά χωρίς να πιέζεται πλέον πολύ από το χρόνο, ενώ μπορεί να επωφεληθεί και από μια πιθανή αλλαγή στάσης της NOVA. Το συνδρομητικό λέγεται πως ότι είναι έτοιμο προσεγγίσει τον ΠΑΟΚ και του προσφέρει μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο (θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει 11 εκατομμύρια ευρώ), με διαφορετικές προϋποθέσεις, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στη Forthnet.
Αν συμβούν τα περισσότερα απ΄ αυτά κι αν ο ΠΑΟΚ προχωρήσει στην Ευρώπη, τότε είναι κοντά στη λύση του προβλήματος.
Αν πάει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ εισπράττει άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ κι αν μπει στους ομίλους, τότε το κοντέρ θα γράψει γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Αλλά ουδείς μπορεί να ποντάρει σε σενάρια.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΙΤΙ ΣΤΟΝ ΣΒΑΜΠ
Είναι πλέον φανερό, ότι το πρόβλημα με το Financial Fair Play είναι σοβαρό και στην Τούμπα κατάλαβαν εδώ και καιρό ότι η υπόθεση δε χωράει αστεία. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι τον Μάιο του 2012 ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από την Ευρώπη με αναστολή, για παραβίαση του FFP.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που μετά τον περσινό αποκλεισμό από τον Άγιαξ, όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και η σοβαρότητα της κατάστασης, σταμάτησε η συζήτηση για μεταγραφές, και μετά τον αποκλεισμό από τον Σλόβαν, σταμάτησαν γενικώς οι μεταγραφές, με τελευταία αυτή του Εσίτι.
Δώδεκα μήνες έκανε να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ ποδοσφαιριστή, τον Σβάμπ, κι αυτόν ελεύθερο με συμβόλαιο 400.000 ευρώ και μέχρι το παιχνίδι με τη Μπεσίκτας, η συζήτηση για τις μεταγραφές είχε σταματήσει.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει παίκτες, θα ενισχυθεί, αλλά οι κοστοβόρες μεταγραφές ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι΄ αυτό… Όσοι περιμένουν μεταγραφικά “σάλτα”, δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας.
Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να κάνει ξανά τα ίδια λάθη, με συμβόλαια εκατομμυρίων, πληρώνοντας πολλές φορές πολύ πάνω από την πραγματική αξία των ποδοσφαιριστών που αποκτούσε…
8 μυρια λενε ζηταει ο ΠΑΟΚ απο την ΝΟΒΑ.