«Οργάνωση, μεθοδικότητα, ποιότητα, εξέλιξη»Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Π.Α.Ο.Κ. συνεχίζει να γράφει ιστορία.
Φέτος τα πρωταθλήματα έγιναν 10, με το τμήμα μας να είναι το πρώτο του συλλόγου που φτάνει σε διψήφιο νούμερο (έχοντας βεβαίως και 3 κύπελλα). Ο αρχιτέκτονας της φετινής επιτυχίας, ο προπονητής της ομάδας, Αλέξης Κατηκαρίδης, μιλάει στο
PAOKWOMANSOCCER για το ιστορικό αυτό γεγονός, εστιάζοντας στην οργάνωση, τη μεθοδικότητα και τη συνολική λειτουργία του τμήματος.
- Κόουτς, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο πήρατε χωρίς ήττα. Ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται ή η ομάδα το έκανε εύκολο;Οτιδήποτε κατακτάς στη ζωή το καταφέρνεις μόνο με πολύ κόπο και προσπάθεια. Έτσι, κι αυτός ο τίτλος και όλοι οι υπόλοιποι κατακτήθηκαν με υπομονή, προπόνηση και επιμονή. Τίποτα δεν κερδίζεται εύκολα κι αν γίνεται αυτό είναι σίγουρα εφήμερο.
- Τι άλλαξε σε σχέση με πέρσι και ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην κορυφή;Η αγωνιστική φιλοσοφία μας ήταν η ίδια, απλά ωρίμασε. Συνδυαστικό, θεαματικό παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ποδοσφαιρίστριες. Δεν είναι ρόλος, για παράδειγμα, των αμυντικών (και όχι μόνο) να διώξουν την μπάλα την μπάλα ή να καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου αλλά να δημιουργούν, να συμμετέχουν σε επιθέσεις και να σκοράρουν. Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα απόδειξη των ανωτέρω είναι ο μεγάλος αριθμός τερμάτων που επιτεύχθηκαν από το σύνολο σχεδόν των παικτριών, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών και πλάγιων αμυντικών μας. Σημαντικό είναι ότι οι αθλήτριες κατανόησαν πως για να παίξεις τέτοιο ποδόσφαιρο, πρέπει να έχεις αγωνιστική πειθαρχία και καθημερινή παρουσία στις προπονήσεις, πράγματα το οποίο και έκαναν, γι’ αυτό και πέτυχαν το στόχο τους. Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι ότι το κατάφεραν με αξιοπρέπεια μέσα κι έξω από το γήπεδο, κερδίζοντας το σεβασμό των αντιπάλων, όχι μόνο για τις αγωνιστικές τους επιδόσεις, αλλά και για τη συνολική συμπεριφορά. Πρωταθλητής πρέπει να είσαι σε όλα τα φάσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σημαντικό είναι επίσης ότι καμιά παίκτριά μας δεν αποβλήθηκε και όποιοι γνωρίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο, κατανοούν γιατί το αναφέρω. Φυσικά, εδώ θα ήθελα να γίνει αντιληπτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι ανέλαβα μια ομάδα ήδη εκπαιδευμένη, μια ομάδα ήδη πρωταθλήτρια, στην οποία όλοι οι προκάτοχοί μου συνεισφέρανε τα μέγιστα. Απλώς, ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και στάση ζωής.
- Αυτό είναι το 10ο πρωτάθλημα για το τμήμα, επίδοση αναμφισβήτητα εντυπωσιακή. Πως το βιώσατε μαζί με το κορίτσια, δεδομένου ότι προσθέσατε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου;Εδώ θα εκφράσω το παράπονο το κοριτσιών και την εύλογη δική μου απορία προς τον ποδοσφαιρικό κόσμο και γενικότερα στον κόσμο του αθλητισμού. Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο; Η ομάδα το βίωσε και από τον κόσμο και από τα ΜΜΕ σαν κάτι που συμβαίνει καθημερινά και δε χρειάζεται να δοθεί μεγάλη σημασία. Είναι δυνατόν να ασχολούνται άπαντες με επιτεύγματα ομάδων είτε σε εκπαιδευτικές ηλικίες, είτε σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, και όχι με τα επιτεύγματα μιας ομάδας, η οποία με όποιες συγκυρίες-συνθήκες καταφέρνει να κρατά τη σημαία του ΠΑΟΚ ψηλά για πάνω από μια δεκαετία. Τα κορίτσια πετυχαίνουν πολλά, δίχως να είναι επαγγελματίες, και θα έπρεπε τουλάχιστον ηθικά, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κρίνει ο κόσμος του ΠΑΟΚ, να επιβραβευτούν. Η υπέρβαση πρέπει να επιβραβεύεται και μια ομάδα που κάθε χρόνο λειτουργεί με την πίεση του πρωταθλητισμού και τα καταφέρνει, το δικαιούται.
- Και πλέον ο πήχης πόσο πιο ψηλά να ανέβει, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ; Η ομάδα αυτή έχει κατακτήσει τα πάντα ενός Ελλάδας και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, γιατί η διάρκεια δείχνει την ποιότητα, την οργάνωση και τη μεθοδικότητα. Να συνεχίσει να προσπαθεί για την υπέρβαση και μια μεγάλη υπέρβαση για εμάς και για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον αγωνιστικό προγραμματισμό (φάιναλ φορ κυπέλλου, εθνική ελλάδας όπου ο ΠΑΟΚ συμμετέχει με μεγάλο αριθμό αθλητριών, προετοιμασία για το ευρωπαϊκό) που υπάρχει, η ομάδα καλείται να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, πλην όμως τα κορίτσια έχουν ενστερνιστεί ότι τα δύσκολα είναι για τους ικανούς.
- Μπροστά σας υπάρχει και το κύπελλο, με την ομάδα να είναι ήδη στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης…Όλοι οι τίτλοι είναι στόχος όταν έχεις μια τέτοια ομάδα και οι παίκτριες οφείλουν να υιοθετούν και να προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους του προπονητή και της διοίκησης.
- Ποιο είναι το μυστικό που κρατάει τη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ στο πιο ψηλό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια;Ο ΠΑΟΚ είναι μακράν η πιο οργανωμένη ομάδα και σε θέματα υποδομών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δεξαμενή από όπου κάθε χρόνο αντλούνται ποιοτικές παίκτριες. Έχει ξεκάθαρη στάση και σωστή αντιμετώπιση των παικτριών της πρώτης ομάδας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κλίμα ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης, το οποίο ακράδαντα υποστηρίζω, συντηρώ και βελτιώνω. Αλλά όλο αυτό έχει ως αρμόδιο τον άνθρωπο με τον οποίο ταυτίζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, τον κ. Γιώργο Προύσαλη.
- Πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να δουλεύει τόσο με έμπειρες αθλήτριες, όσο και με νεαρότερες που προέρχονται μάλιστα από τις ακαδημίες;Ήταν και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στον ΠΑΟΚ βρήκα παίκτριες από 16 έως 35 ετών, διότι λειτούργησε ως εξελικτικό στάδιο και για εμένα, καθόσον προέρχομαι από το χώρο των ακαδημιών υψηλού επιπέδου. Έτσι κατέληξα σε μια προπονητική διαδικασία, που απευθύνθηκε σε αυτό το ευρύ φάσμα ηλικιών με τα όποια αποτελέσματα, κάνοντάς με πολύ καλύτερο και ωριμότερο προπονητή και άνθρωπο. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης και της ομαλής συμβίωσης των νεαρότερων με τις μεγαλύτερες παίκτριες είναι το γεγονός ότι φέτος είχαν συμμετοχές σε επίσημους αγώνες 24 αθλήτριες.
- Το ότι οι προπονήτριες των τμημάτων υποδομής είναι και παίκτριες της ομάδας, διευκολύνει το έργο σας;Θεωρώ πολύ βασικό, ώστε να αποδίδεις και στους δύο ρόλους σου σωστά, το να τους ξεχωρίζεις. Για να είσαι «προπονητής» μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να έχεις ωριμάσει προπονητικά. Προσωπικά όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την προπονητική την ίδια στιγμή έπαψα να είμαι ποδοσφαιριστής. Σίγουρα αυτές οι παίκτριες οφείλουν να κατανοούν ταχύτερα και πιο εύκολα από τις υπόλοιπες ένεκα των γνώσεών τους και θα πρέπει μέσα στον αγώνα να κάνουν αυτά που ζητούν από τις δικές τους παίκτριες για να μην είναι ανακόλουθες. Το προπονητικό πρόγραμμα και η φιλοσοφία που εφαρμόζουνε είναι ίδια με της πρώτης ομάδας και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εξέλιξή τους, αλλά και από τη βελτίωση των ομάδων τους.
- Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνδρα να προπονεί μια γυναικεία ομάδα;Καθόλου δύσκολο εφόσον γίνεται κατανοητός και διακριτός ο ρόλος σου από την αρχή, επιβάλλεις και συντηρείς πειθαρχία, κερδίσεις (και όχι απαιτήσεις) το σεβασμό και την εκτίμηση των αθλητριών σου με τις γνώσεις σου και την εν γένει συμπεριφορά σου, δημιουργήσεις ομαδικότητα, κλίμα αλληλοσεβασμού, αίσθημα δικαιοσύνης. Επιπροσθέτως, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις το πόσο γρήγορα κατανοούν οι γυναίκες πράγματα για τα οποία οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Βέβαια, πάντα προκύπτουν θέματα προς αντιμετώπιση και εκεί –όπως σε όλες τις οικογένειες- χρειάζεται μια ισχυρή «πατρική φιγούρα» για να διευθετηθούν.
- Κλείνοντας, θα θέλατε να μνημονεύσετε κάποιο ή κάποια πρόσωπα που συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην ομάδα;Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τον όποιο φίλαθλο κόσμο συμπαραστέκεται στην ομάδα, τους χορηγούς της, τους κ.κ. Παρασκευόπουλο-Αργυρόπουλο για την παραχώρηση των γηπέδων, τον γιατρό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιωάννη Ράλλη, την οικογένειά μου και τη σύζυγό μου, που «ανέχονται» τις πολύωρες και πολυήμερες απουσίες μου, τους συναδέλφους-συνεργάτες κ.κ. Δημήτρη Τζουβάρα, Ιωάννη Τσανικλίδη, Νίκο Πετρίδη, τον Α.Σ. ΠΑΟΚ και τον κ. Προύσαλη για την τιμή που μου έκαναν να είμαι προπονητής αυτής της ομάδας. Και φυσικά τις παίκτριές μου για την εργατικότητα, την υπομονή και την επιμονή που έδειξαν μέχρι σήμερα.